Rutes per redescobrir el Montseny

Montseny. 50 indrets amb encant és un llibre que combina textos i fotografies per explorar i descobrir els llocs poc coneguts d’aquesta muntanya i, també, detalls que poden passar desapercebuts dels indrets més emblemàtics del Montseny com gorgs, petits pobles o fonts.

El 9 Nou
09/04/2016

El seu autor és el barceloní Jordi Longás, un excursionista d’aquells de tota la vida, juntament amb el fotògraf de Cardedeu Javier García-Die. Un dels motius per tirar endavant aquest volum és que la muntanya és un indret bressol de l’excursionisme a Catalunya. “El Montseny forma part del gran triangle de l’excursionisme al nostre país, juntament amb Montserrat i Pedraforca. Tenia pendent fer aquesta obra. És un dels llocs mítics”, explica Longás, qui de ben petit ja feia sortides per aquesta muntanya.

Aquest llibre combina les rutes més clàssiques i populars del Montseny amb altres de no tan conegudes. A més, també vol ser una eina de defensa del patrimoni cultural i històric per a tota la família. “Connecta amb la tradició de l’excursionisme, on sempre hi havia l’element de la recerca de paisatge i amb el reconeixement del lloc”, diu. És per això que una bona part dels 50 indrets són recorreguts amb elements arquitectònics com el Castell de Montsoriu, Sant Cristòfol de Fogars o la Masia de la Sala. Tot i això, tots aquests indrets incorporen rutes amb caminades per a totes les edats. La mirada d’aquest llibre és molt àmplia i té en compte espais i indrets ben variats, ja que “la gent normalment es concentra a punts concrets de la muntanya com Santa Fe del Montseny”. És per això, que Longás s’atreveix a destacar-ne algun com el cim de Les Agudes, “un pic d’alta muntanya al costat de Barcelona”; o l’ermita de Sant Cebrià de la Móra, al Pla de la Calma, “un lloc extraordinari, sobretot quan no hi ha gent”. Altres indrets que apareixen al llibre, tots amb grans fotografies, són el Gorg Negre de Gualba, el cim del Sui, el Castanyer gros de la Baga d’en Cuch o la muralla ibèrica del turó de Montgròs.

De ben petit, Longás ja visitava el Montseny i més tard ho feia en projectes d’educació ambiental a la zona de Viladrau i també amb agrupacions de muntanya. Per ell, un dels elements clau de la muntanya és la diversitat del paisatge, “on es pot accedir des de diversos costats que no tenen res a veure”. “La gràcia del Montseny és que pots veure diversos paisatges en un sol dia. La gran riquesa i la varietat és clau”, afirma. Una de les proves d’aquesta varietat, demostrada al mateix llibre, és que a alguns cims i indrets se’ls han dedicat diverses rutes. És el cas de les Agudes, el cim del Matagalls o el mateix Pla de la Calma, al qual s’hi pot accedir per diversos llocs, tots ells ben diferents.

Aquest és el cinquè llibre que Longás publica dins de la col·lecció Khroma de Cossetània Edicions, en què tots els llibres parteixen de fotografies d’indrets i paisatges de Catalunya. “Antigament hi havia tradició de publicar aquest tipus de llibres. Està molt bé que l’editorial s’atreveixi amb aquesta tipologia d’obres”, diu Longás, que a més d’alpinista és fotògraf i pedagog. Properament presentarà l’obra Pirineu: 50 joies de l’art romànic. “Catalunya és un país petit. En un sol dia pots moure’t i arribar a molts llocs, des de Montserrat o un cim dels Pirineus”, diu Longás.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 111 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't