Salut amb mirada àmplia

Els candidats al premi Vallesà de l’any (7): Gemma Mota, coordinadora de la vacunació contra la covid al Vallès Oriental

El 9 Nou
08/04/2022
Cànoves i Samalús

La infermera Gemma Mota Jiménez té una trajectòria laboral de 21 anys a l’Institut Català de la Salut. Hi va entrar l’any 2001 després de fer les primeres feines a l’Hospital de Bellvitge i a l’antiga Policlínica, a Granollers. Les pràctiques, però, ja les va fer als CAP de Montornès i Montmeló, on va coincidir amb Elisa Coll, una persona que considera clau en la manera d’entendre l’atenció a les persones.

“Tenia molt clar que volia fer primària. M’agrada estar en contacte amb la gent i la possibilitat de fer un seguiment dels usuaris o de les famílies”, explica Mota, que té 43 anys.

L’any 2001 s’incorpora a l’equip d’atenció primària (EAP) de Montornès-Montmeló i, al 2009, a l’EAP de les Franqueses, que inclou els CAP de Corró d’Avall i Bellavista, com a adjunta a la direcció després d’un procés de selecció. El novembre del mateix any va ser designada directora d’aquest mateix EAP. Mota va ser una de les primeres infermeres que va assumir la direcció d’un EAP al Vallès Oriental.

Vota els teus candidats preferits al premi Vallesà de l’any

Més tard, va treballar com a adjunta a la direcció als EAP de Cardedeu-la Garriga i de Llinars-Sant Celoni i va estar cinc anys a l’atenció a consultes al CAP de Cardedeu.

Amb la pandèmia, el gener de 2021, es va incorporar als equips de vacunació i, fins a l’abril, va treballar en la vacunació de persones que viuen en residències. Després, va passar a treballar al primer punt de vacunació que es va obrir al CAP de l’Espai Can Prat, a les Franqueses i, des del maig i fins a l’octubre, va ser la responsable del punt de vacunació del Palau d’Esports de Granollers, on en mig any es van administrar prop de 230.000 dosis de les diverses vacunes.

Passada aquesta etapa, Mota va rebre l’encàrrec de coordinar el procés de vacunació al Vallès Oriental amb un equip d’unes 300 persones entre personal d’infermeria, d’administració, auxiliars d’infermeria i de suport. “Darrere de cada vacuna hi ha molta gent i molta feina. Només soc la cara visible de tot un contingent de professionals que van fer un gran esforç perquè tot sortís bé”, diu Mota, que assegura que l’experiència va ser “molt enriquidora”.

“Veus l’esforç dels companys que doblaven torn per vacunar la gent. He sortit dies plorant perquè era molt emocionant veure el sentiment de les persones que es vacunaven perquè entenien que allò podia ser l’inici de la fi de la pandèmia”, que considera que “ha estat una lliçó important per als professionals de la salut”. Amb tot, hi va haver moments durs: recorda l’etapa del juny de l’any passat com “la més dura” perquè “calia fer entendre a algunes persones que encara no els tocava rebre la vacuna i que calia seguir un ordre”.

A partir d’aquest abril, Gemma Mota afronta un nou repte professional com a referent al Vallès Oriental de les activitats de salut comunitària de tots els equips d’atenció primària que inclou programes com Salut i Escola, els de benestar emocional, nutrició o educatius. “El 80% dels factors que determinen l’estat de salut de les persones estan fora del sistema sanitari i ens hi hem de fixar. Tenir salut no és només tenir un bon CAP i bons metges. Són moltes altres coses i apostem per impulsar-ho.”

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

En aquesta enquesta han votat 891 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't