Salvador Cardús: “Si l’Estat persisteix en l’error de voler humiliar Catalunya, guanyarem”

El sociòleg i periodista dibuixa els escenaris que s’obren per a Catalunya en una conferència al Club de Premsa d’EL 9 NOU

Només unes hores després que el Parlament proclamés la República Catalana i al mateix temps que el govern espanyol anunciava les mesures de desplegament de l’article 155 de la Constitució, el sociòleg i periodista Salvador Cardús va aportar aquest divendres reflexions sobre el moment polític a Catalunya en un acte del Club de Premsa d’EL 9 NOU a Granollers. Sota el títol I ara què?, el sociòleg, periodista i doctor en Ciències Econòmiques va apuntar algunes claus sobre el futur que espera al país en un moment de “guerra de guerrilles” com l’actual.

“L’Estat va cometre un error garrafal qual va pensar que podia humiliar-nos pel fracàs de l’Estatut”, va dir Cardús. Contràriament a la tradició política catalana, aquell fracàs de l’Estatut no es va prendre com era habitual, amb victimisme. La societat va reaccionar i va canviar l’estratègia. Els moviments de l’Estat, amb la repressió de  l’1 d’octubre o l’empresonament dels presidents de les entitats sobiranistes porten Cardús a detectar que s’està persistint en aquell error. “Que ells persisteixin en l’error és la nostra victòria”, va dir.

En aquest procés, Catalunya s’està enfrontant a un adversari més poderós i per això s’ha entrat en el que Cardús defineix com una guerra de guerrilles. Un dels contendents té la força i un exèrcit, que s’han d’afrontar amb astúcia i rapidesa de moviments. “La guerrilla funciona si el poble l’assumeix”. “Si anem a una confrontació directa amb l’Estat, perdrem”. En aquest context, “cal sotmetre l’enemic sense combatre’l”, va reflexionar.

Cardús va admetre que el risc de no encertar els pronòstics en aquest moment és molt elevat. Va preferir fer-los més a llarg termini: “No sé on serem d’aquí a una setmana, però d’aquí a cinc anys és segur que Catalunya serà un país independent”. Per al sociòleg, s’està produint una confrontació entre una “estructura de poder arcaica” com és l’estat espanyol, i un projecte trencador”, un enfrontament entre unes maneres de fer política pròpies del segle XX davant d’unes visions del segle XXI. Entén que aquest és el motiu pel qual el diàleg ha estat impossible.

Finalment, Cardús també va apuntar tres punts febles de la situació des del punt de vista de Catalunya. El primer és no haver tractat prou bé els factors emocionals, que posen Catalunya en una posició de feblesa davant dels intents de “l’adversari” de “dividir la societat”: “no estem en aquest punt, però ho han treballat molt intensament”, va dir. El segon és la “resistència emocional”: “ens caldrà suportar l’ansietat que ens vindrà”, assenyala. El tercer punt feble són “les conseqüències econòmiques”.

LA PREGUNTA

Aquest any participarà del sopar de Nadal d’empresa?

En aquesta enquesta han votat 199 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't