Sant Miquel del Fai estarà tancat almenys un any més

L’espai natural, propietat ara de la Diputació, no obrirà fins que s’hagin assegurat les cingleres, renovat les tanques i refet la instal·lació elèctrica i l’enllumenat

L’espai natural de Sant Miquel del Fai estarà tancat almenys tot un any més mentre no s’executa la millora de seguretat dels talussos, la renovació de l’enllumenat, la substitució de totes les tanques i la millora de l’aparcament. Són els quatre aspectes bàsics on cal actuar abans de poder reobrir l’espai.

“La prioritat és garantir la seguretat de les persones que hauran de fer els treballs aquí i, després, de tots els visitants”, explica Jordi Martí, diputat de Presidència, Serveis Generals i Relacions amb la ciutat de Barcelona de la Diputació. No fixa data per a l’obertura, tot i que diu que es treballa perquè pugui ser l’any 2019.

El calendari inicial ha quedat condicionat per aspectes ambientals –com el fet de ser una zona de cria de l’àliga cuabarrada– que només permeten fer les actuacions de millora entre els mesos de setembre i febrer de cada any. No s’ha arribat a temps de fer-les en l’actual finestra perquè encara s’està pendent dels informes de diversos organismes de la Generalitat que han d’avalar les propostes i han de permetre que els ajuntaments de Bigues i Riells i Sant Quirze Safaja concedeixin les llicències d’obres corresponents.

Amb tot, la Diputació sí que ha avançat el procés de licitació dels quatre projectes que representaran una primera inversió d’1,5 milions d’euros per poder tornar a reobrir al públic l’espai natural. El projecte de millora de l’enllumenat, amb un pressupost de 292.000 euros, ja està adjudicat. Els de sanejament dels talussos (472.000 euros) i els de renovació de les baranes actuals (437.000 euros) es troben en ple procés d’adjudicació. Va més tard el projecte que afecta la zona de l’aparcament, que s’està acabant de redactar.

Els treballs s’hauran d’executar de forma coordinada. Primer s’hauran de fer les operacions de sanejament dels talussos que poden fer caure restes de pedres a la zona visitable on, després, caldrà refer tota la instal·lació d’enllumenat i renovar les tanques. El santuari va quedar tancat al públic el juny de l’any passat quan la Diputació de Barcelona va fer efectiva la compra d’aquesta finca de 70,5 hectàrees.

Després d’aquestes primeres intervencions, el pla d’usos marca altres inversions que es podran fer amb el recinte ja obert. La Diputació vol recuperar la imatge natural de les baumes que hi ha al voltant del llac del salt del torrent Rossinyol. Per això, es retiraran els tancaments que s’hi van fer i que havien funcionat com a espais expositius. Amb el mateix objectiu, es planteja no tornar a col·locar les baranes que hi havia davant del salt d’aigua del mateix llac –el darrer aiguat se les va emportar– i deixar aquesta zona com a no accessible per als visitants.

A la casa del Priorat, es vol crear un espai per a exposicions permanents vinculades a valors històrics i naturals de la zona i una sala que funcioni com espai polivalent on els ajuntaments i entitats hi puguin fer activitats. La Casa del Priorat també ha de fer de centre d’interpretació del conjunt de l’espai natural protegit dels cingles de Bertí.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 463 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't