Sant Pere restaurarà la Torre Roja per fer-la visitable

Per accedir a la segona planta es restituirà l’escala de cargol

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor el projecte bàsic i executiu de restauració de la Torre Roja, situada al costat de l’església, que fa les funcions de campanar. L’objecte del projecte és l’especificació de les actuacions necessàries per a la conservació, restauració i reparació de la Torre Roja i l’adequació interior per fer-la visitable.

Les actuacions preveuen una inversió de 325.898 euros. “Ja tenim el finançament. Es paga entre la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament i estem esperant que el Bisbat confirmi la seva aportació” diu l’alcaldessa, Pamela Isús. Les obres s’han d’executar abans del 31 de desembre del 2023.

Les actuacions se centren majoritàriament en l’interior, que és on presenta un estat més deficient. Es preveu una rampa i tarima exteriors de fusta per salvar el desnivell entre la plaça i la porta de la torre que, interiorment, es perllonga a tota la planta baixa. A la primera planta s’arriba per una escala de pedra situada dins dels gruixuts murs de pedra de la torre, que presenta desperfectes i un traçat molt irregular.

El projecte preveu folrar-la amb la mateixa fusta de la tarima exterior. Per accedir a la segona planta, es restituirà l’escala de cargol originària, substituint l’actual perimetral, construïda a meitat del segle XX i actualment en molt mal estat. En aquesta segona planta es preveu la recuperació de tota l’alçada del cos superior a través del desmuntatge del forjat de perfils metàl·lics degradats substituint-los per una passarel·la de manteniment que permetrà la visió de les campanes i de l’interior de la volta esfèrica superior.

Al terra de la planta mirador es recuperarà el forat dels antics contrapesos del rellotge, amb la col·locació d’una relliga que permeti la visió de l’alçada global interior del campanar des de la planta baixa. Com a actuació prioritària es protegiran totes les obertures de la torre per impedir l’entrada d’aus.

Actualment, hi ha una cessió d’ús per part del Bisbat a l’Ajuntament per un període prorrogable, des del 2010 fins el 2030.

La Torre Roja, datada de l’inici del tercer quart del segle XI i reformada als segles XVII i XX, és Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) des del 1949. El seu aspecte és d’una tonalitat rogenca per la pedra sorrenca amb què està construïda, la pedra de Figaró.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 465 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't