Sant Quirze es converteix en el municipi català que més recicla

En un any ha més que doblat les xifres de reciclatge de 2018

El 9 Nou
01/08/2020
Sant Quirze Safaja

Sant Quirze Safaja és el municipi de Catalunya que va registrar un percentatge de recollida selectiva més alt de tot Catalunya. Pràcticament el 93% dels residus urbans generats pels veïns i empreses del poble es van reciclar.

En un sol any, Sant Quirze ha gairebé doblat les xifres de reciclatge passant del 49,6% de l’any 2018 al 92,9% de l’any. El canvi ha coincidit amb l’entrada en funcionament del sistema de recollida porta a porta que es va posar en marxa l’octubre de 2018. El 2019 va ser el primer any sencer amb aquest model de recollida funcionava.

“Sabíem que teníem un índex molt elevat, però no ens ho esperàvem”, admet l’alcaldessa, Anna Guixà. Des de la posada en marxa de la recollida porta a porta “vam pujar molt ràpid i ho hem mantingut durant l’any”. “Estem molt satisfets”, assegura l’alcaldessa que creu que els resultats són fruit de la combinació de dos factors.

“Si l’Ajuntament no hagués apostat per la recollida porta a porta seguiríem al voltant del 40% però si la gent no hagués respost com ho ha fet tampoc hagués funcionat. Hi va haver gent que els primers mesos es va posar en contra, però ara estan encantats.” Destaca el paper de la restauració i dels comerciants. “S’hi han posat”, diu Guixà. Una altra de les claus ha estat la gestió que fa Palou, una empresa familiar de Bigues i Riells. “Han sabut adaptar el nostre model i, al ser una empresa petita, hem pogut tenir un contacte molt directe i fluid”, valora.

Sant Quirze va apostar per recollir totes les fraccions porta a porta i retirar tots els contenidors de la via pública. Durant l’hivern, l’orgànica, els envasos i el paper i el cartró es recullen dos cops per setmana i el vidre i la resta cada 15 dies. A l’estiu, l’orgànica puja a tres cops per setmana i el vidre passa a fer-se cada setmana. A més, s’ha incorporat una recollida de restes de poda que es fa un cop al mes. “Això també fa que l’orgànica pugi”. La recollida de voluminosos també es gestiona des del mateix servei.

Els cubells que tenen els habitatges i que han de fer servir per deixar la brossa a la porta de casa els vespres que hi ha recollida tenen un xip. “Ens permet detectar on no reciclen i donar-los un cop de mà”, comenta Bonet.

Però també els aporta dades per a la futura modificació de les taxes perquè es pagui en funció del reciclatge. Tenen previst implantar-ho ja l’any vinent. “Que qui més recicli pagui menys”, comenta Guixà, que recorda que el 2019 ja van poder reduir la taxa uns 31 euros per habitatge.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 891 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't