Es presenta a Santa Maria de Palautordera el projecte de comunitat energètica local La Lleva

Els impulsors de la iniciativa busque vies de finançament i socis per a la constitució d’una cooperativa amb una aportació de 100 euros

Un grup de persones del Baix Montseny han presentat un projecte per crear una comunitat energètica local (CEL) a través d’una cooperativa que pensen constituir properament. El projecte, que porta el nom de La Lleva, es va presentar divendres a la tarda a l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera.

Segons van explicar en l’acte, davant unes 60 persones, el grup motor el formen actualment una desena de persones de Cànoves i Samalús, Sant Celoni, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Pere de Vilamajor, Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera. Han engegat els tràmits legals per constituir la cooperativa i compten amb el suport d’Osona Energia, una coooperativa de segon grau -cooperativa de cooperatives.

Un dels membres del grup, Álvaro Ybot, explicava que ja porten sis mesos treballant en el projecte i que han trobat molta col·laboració en els ajuntaments disposats a cedir sostres d’equipaments municipals per instal·lar plaques fotovoltaiques.

De fet, l’acte el va presentar l’alcalde de Santa Maria de Palautordera, Jordi Xena i els impulsors del projecte van explicar que hi ha la possibilitat de posar plaques solars en uns mil metres quadrats de la teulada de la nau dels bombers de Santa Maria de Palautordera que podrien proporcionar 100kW de potència, amb la qual cosa podrien subministrar 1kW a un centenar d’habitatges situats a un radi màxim de 2 quilometres de distància.

Ybot va explicar que s’està buscant finançament, com ara subvencions dels fons Next Generation a través de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) i l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE). Va afegir que a la cooperativa s’hi poden afegir persones individuals, però també petites empreses i entitats i que l’aportació inicial al capital social és de 100 euros que es poden recuperar en sortir de la cooperativa. També apunten, com a possibilitat de finançament, la posta en marxa d’un crowfunding.

Marc Vives, un altres dels membres del grup motor, va anunciar que esperen tenir la cooperativa constituïda en el termini de dos o tres mesos i que, un cop constituïda s’acceleraran els projectes que, a més de cobertes fotovoltaiques, també poden ser punts de recàrrega de vehicles elèctrics, vehicles compartits, xarxes de calor i fred o rehabilitació energètica d’habitatges.

A l’acte de presentació també hi va participar el president d’Osona Energia, Ermen Llobet, que va explicar l’experiència d’aquesta entitat pionera en l’impuls del foment de la transició energètica a través de cooperatives.

Llobet remarcava que un element clau “és que els projectes han d’estar concebuts perquè tothom s’hi pugui afegir, sense barreres econòmiques, físiques o culturals” i va informar que, des del 2021, en què es van crear les primeres cooperatives, Osona Energia agrupa actualment 32 cooperatives i té l’objectiu d’arribar a unes 50 en diverses comarques.

Va afegir que un dels objectius principals ha de ser “que la gent s’hi apunti. En aquest projecte de comunitat energètica hi ha un grup motor preparat i motivat i té el suport dels ajuntaments. Podeu comptar amb els recursos d’una cooperativa de segon grau”.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 153 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't