Turull: “Els fets desmenteixen que es busqués una conflictivitat al carrer”

Seguiment en directe de la declaració de Jordi Turull aquest dimarts davant del Tribunal Suprem a Madrid

16.31 Acaba l’interrogatori.

16.30 Pina acaba l’interrogatori demanant poder tornar a interrogar Turull si apareixen nous documents. També reclama al ministeri públic que li aporti el document que ha citat al matí.

16.27 Pina recorda un vídeo de Carles Puigdemont en el moment on es discutia sobre convocar eleccions o fer la declaració d’independència. Turull ha llegit part de la intervenció de Puigdemont on encara seguia demanant diàleg. “És necessari que en aquestes hores el compromís amb la pau i el civisme es mantinguin més que mai”, ha dit.

16.22 Pina li pregunta per diversos tuits i apunta a un esbiaixat informe de la Guàrdia Civil. Són textos on Turull reclama alegria, civisme, respecte, serenitat, pacifisme i calma. Turull ha reconegut tots aquests tuits. Al matí, havia denunciat la tria selectiva dels seus tuits que havia fet la Guàrdia Civil en el seu informe. Amb els tuits, també queda clar que Turull no demanava que anés als col·legis on hi havia policia. Al contrari, que anés allà on no hi havia policia. “S’ha dirigit mai perquè la ciutadania s’alcés contra l’Estat espanyol?”, pregunta Pina. “Mai”, respon Turull.

16.19 El ministeri fiscal l’acusa de demanar a la gent que evités el tancament dels col·legis, recorda Pina que li ha preguntat si ho va fer. “De cap manera. Per això hi havia el cens universal”. Pina també li pregunta sobre la intervenció al Congrés dels Diputats amb Marta Rovira i Joan Herrera per defensar el dret a decidir. “Hi vam anar en representació del Parlament de Catalunya per reclamar que, a través de la Constitució, es traspassés a la Generalitat l’organització del referèndum. Era una presa de consideració que no vam passar i això vol dir que ens deien que no hi havia res per parlar”.

16.12. Pina pregunta sobre el Llibre blanc sobre el qual les acusacions “sorprenentment” no han preguntat. Turull explica que era el Llibre Blanc que “volia posar ciència allà on hi havia molts tòpics” en referència a la independència de Catalunya. “És un document acadèmic”, diu Turull que recorda que era una acció del govern i que ell, aleshores, estava al govern. Pina també li recorda la presentació al TNC el 4 de juliol de 2017 del referèndum. Turull explica què hi va fer i que va ser un acte del grup parlamentari i que la despesa la va assumir el grup parlamentari: “S’estava treballant molt. Al matí, es va fer una presentació al Parlament de Catalunya i, a la tarda, es va presentar a la ciutadania amb la lògica de donar informació. Es parla com dins del marc constitucional hi havia lloc per referèndum”.

16.09 Comencen les preguntes de Jordi Pina que pregunta també sobre temes relacionats amb el delicte de malversació. Entorn a Unipost recorda que hi ha un informe de l’administradora concursal que estableix que no hi ha deutes de la Generalitat amb l’empresa. També demana que es mostri un escrit incorporat a instàncies de la defensa de Santi Vila que és una certificació del secretari del govern que Turull reconeix i al qual havia fet referència durant el matí a preguntes de les acusacions. Sobre el registre del CTTI, li demana si s’havia comunicat. “No es va comunicar però nosaltres vam col·laborar igualment. Només vam fer una nota de queixa”.

16.06 Una de les defenses pren la paraula i demana que es mostri un vídeo sobre la concentració del 20-S a la seu d’Economia. Turull explica que és aquest ambient festiu el que ell deia en el tuit. D’altra banda, Olga Arderiu, advocada de Carme Forcadell, pregunta a Jordi Turull sobre l’alteració de l’ordre del dia del ple del Parlament on es van aprovar les lleis de transitorietat. Turull explica que no estava a l’ordre del dia i que es va introduir per via d’urgència com passa sovint al Parlament. Turull també explica que Forcadell no anava a les reunions de govern.

16.04 Es reprèn el judici al Tribunal Suprem, a Madrid, amb les preguntes de les defenses.

14.04 Marchena suspèn la sessió que es reprendrà a les 4 de la tarda.

14.03 Per acabar, Seoane demana si els serveis d’Unipost deriven d’un conveni marc de servei entre la Generalitat i aquesta empresa. Turull diu que no hi ha relació amb aquesta empresa.

14.02 Sobre les mobilitzacions a Economia del 20-S, Seoane demana perquè no van demanar a la gent que anés a casa abans. “Jo no hi era però la gent amb qui vaig parlar no va veure res anormal en aquella mobilització”.

13.59 L’advocada de l’Estat pregunta sobre els resultats de l’1-O per saber com els van obtenir. Turull diu que no van sortir de presidència. Seoane demana sobre el Registre de catalans a l’exterior. Turull recorda que això es va contractar quan ell no era conseller. Li demana perquè no s’ha pagat. “Per què hi havia una actuació judicial oberta i la intervenció va decidir que no es pagava fins que no es resolgués judicialment”, explica l’exconseller.

13.56 Seoane pregunta qui va demanar el cens universal. “No ho sé”, diu Turull. “També vaig dir que hi havia urnes i no les havia vist ni en sabia res”. L’advocada de l’Estat també demana si el cens universal funcionava des del CTTI. “Jo no sé des d’on es va fer el cans universal però des del meu departament, no”.

13.53 Sobre la web del referèndum, Seoane pregunta sobre qui va fer l’actualització dels continguts del domini referendum.cat. Turull diu que això depèn de la Direcció General d’Atenció Ciutadana. També li demana per les rèpliques públiques. Turull insisteix que es van fer rèpliques pels ciberatacs que hi podia haver atenent als antecedents del 9-N. L’advocada de l’Estat també demana per un encàrrec al CTTI sobre un programa per registrar voluntaris. “Això és de quan jo no era conseller”.

13.48 Seoane pregunta sobre la campanya publicitària del referèndum. Li demana per les dues factures que la CCMA entra al Departament de Presidència per import d’uns 270.000 euros en total. “Mai TV3 factura directament, ho fa a través d’empreses homologades de publicitat”. Seoane demana que si forma part del contracte programa de la Generalitat amb CCMA vol dir que es paga de la Generalitat. Turull respon que això no va provocar cap perjudici econòmic a TV3. “No va anar en contra dels ingressos de TV3 perquè l’anunci pot anar a compte de 10 segons menys d’un programa de televisió”.

13.41 Turull repassa les gestions fetes al CTTI per ordre de la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb el tancament de 27 aplicatius entre els quals el registre d’entrada i sortides. També explica Turull, el dia 1-O la Generalitat va tancar el servei d’internet i wifi de tots els centres educatius de Catalunya.

13.38 Seoane demana si hi havia possibilitat d’un referèndum pactat. “Nosaltres ho intentàvem tot. No era una idea d’un grup polític, era una idea molt general de la societat. Com més demanàvem diàleg, més denúncies rebíem del govern de l’Estat però insistíem per donar sortida a una petició de la societat”.

13.33 L’advocada de l’Estat li demana si coneixia les competències de la conselleria de Presidència i si s’havia que part d’elles podien tenir relació amb l’organització del referèndum. Turull diu que el referèndum no estava convocat aleshores. Seoane insisteix i li pregunta per la seva tasca com a conseller amb el referèndum convocat. Ell parla de les tasques de portaveu, relació amb els mitjans i difusió. Turull insisteix que no hi va haver contractacions des de la Generalitat.

13.29 Seoane li demana si li va preguntar a Puigdemont què passava amb les decisions del Tribunal Constitucional quan li va proposar ser conseller de la Presidència. “No vam parlar d’aquest tema perquè tal com s’havia treballat la llei del referèndum enteníem que era absolutament legal”, diu Turull. “Si hi ha voluntat política, nosaltres entenem encara ara que es podia trobar un encaix i que el dret a l’autodeterminació hi cap a la Constitució. La Constitució diu que existeix un servei militar obligatori i aquest ja no existeix”, posa d’exemple.

Rosa Maria Seoane, advocada de l’Estat

13.25 Acaba l’interrogatori del fiscal i comença l’advocada de l’Estat que és Rosa Maria Seoane. La primera pregunta és molt tècnica i fa referència a diversos documents. El mateix magistrat Marchena diu que no faci preguntes amb tantes referències “perquè són impossibles de seguir”. “Jo ja m’he perdut”, diu Turull. Marchena diu que ell també.

13.22 La votació del 27-O al Parlament. Aquest document és l’expressió d’una voluntat política que encaixa amb el sentit majoritari del poble de Catalunya. Era una declaració política del Parlament de Catalunya, el Parlament de Catalunya fa política”.

13.21 Trasllat dels resultats al Parlament. “Era un tema de cortesia traslladar els resultats al Parlament”.

13.17 Votacions de l’1-O. “Vam fer una cosa que enteníem que es pogués compaginar l’ordre de la magistrada i que la gent pogués votar i, per això, vam anunciar el cens universal a les 8 del matí. Per això, convidàvem a la gent a anar a votar a altres centres que no estiguessin tancats per la policia o on no hi hagués presència policial i això és el què va fer el president Carles Puigdemont. El cens universal permetia fer compatibles les dues coses”, relata Turull que parla d’una “actuació desproporcionada, no, el següent”. “Durant tot el dia vam estar dient a la gent que podia anar a votar als llocs on no hi havia policia per compatibilitzar el compliment de les decisions de la magistrada i el fet de vot que no és cap il·legítim penal”.

13.12 El fiscal demana si va fer algun pas per aturar el refèrendum després dels fets del 20-S. “El nostre antecedent era el 9-N on no hi va haver cap problema. Nosaltres quan anem a votar ho fem de forma pacífica”. Moreno insisteix sobre les ordres judicials que impedien la celebració del referèndum: “La magistrada no ens les envia a nosaltres, les envia als cossos i forces de seguretat de l’Estat. I la interlocutòria també parla de no afectar la normal convivència ciutadana”. També diu que ell no va fer cap crida a defensar les urnes i el col·legi. Marchena els demana que no s’entri en “episodis especulatius” sobre si s’hagués fet alguna cosa diferent.

Turull respon al fiscal

13.08 El fiscal li mostra un tuit fet després d’un acte a Granollers el 21 de setembre. “Aquest tuit és després d’un acte a Granollers i vaig recollir això perquè és veritat i per veure si l’Estat reaccionava d’una vegada”. Moreno li diu si escriure això no és donar suport als actes violents del 20-S. “El 99% de la protesta va ser pacífica”, insisteix Turull.

13.03 La fiscalia insisteix amb els set vehicles malmesos i amb la sortida de la secretària general per la teulada. “Vostès no coneixen l’Eixample de Barcelona. Hi ha finques que toquen les unes amb les altres formant una illa i estan separades per murets”, diu. Marchena intervé de nou per dir que Turull ja ha respost i que ha explicat que el tuit era per a la gent pacífica. Sobre els cotxes Turull recorda que “sempre han criticat els actes d’incivisme”. Diu que és el mateix que va fer en una manifestació en defensa de la unitat d’Espanya i els incidents provocats per un petit grup.

12.56 El fiscal pregunta si a partir del 20-S es genera un clima de violència. “No, de cap manera”, respon Turull que recorda que el dia 20-S també hi va haver un intent d’entrar a la seu de la CUP sense autorització judicial. També li demana si el 20-S va ser un acte pacífic. “Hi havia 50.000 persones i quan se’ls va dir aneu cap a casa, el 99% hi van anar. Però per dos o tres o quatre persones que volen destrossar la gran majoria no ho generalitzarem. Les mobilitzacions a Catalunya han destacat pel seu caràcter pacífic”, diu Turull que lamenta el sistema de tria dels seus tuits. El magistrat Manuel Marchena li demana que no faci valoracions. Pina expressa la seva queixa: “El meu defensat té tot el dret de reaccionar”. Marchena hi torna: “Té tot el dret però ara ha de respondre les preguntes del fiscal. Ara no és el moment de les valoracions però les ha de fer en el moment que correspongui processalment”. “La violència a Catalunya és una operació fracàs. La gent a Catalunya és pacifista. El relat de presentar la societat catalana com a violenta no té sentit. No s’aguanta de cap de les maneres”.

12.55 Sobre els vehicles de la Guàrdia Civil malmesos al Departament d’Economia. “Ho vaig veure l’endemà als mitjans de comunicació i tot el món independentista ho va condemnar”. I sobre la sortida de la secretària judicial: “Ho vaig saber l’endemà. Jo només sé que no vam rebre cap queixa de cap problema per a la pràctica de les diligències. Els temes d’ordre públic són competències d’Interior i això ja ho va explicar el senyor Forn. Jo no tinc més informació”.

12.48 Sobre els escorcolls del 20-S. “Estava perfectament al cas i la Generalitat va facilitar que es poguessin practicar totes les diligències. Vaig estar tot el dia al Palau de la Generalitat amb el responsable dels serveis jurídics per garantir l’assistència jurídica al personal de la Generalitat. Es van poder fer totes les diligències sense que hi hagués cap problema. No ens va arribar que hi hagués cap problema”, explica Turull.

12.44 El fiscal entre en les preguntes relacionades amb l’aplicació dels resultats del referèndum: “Nosaltres sempre defensem la independència a través del dret a l’autodeterminació a través de mitjans pacífics”, diu Turull que recorda que el referèndum per definir el futur de Catalunya té “una gran transversalitat” i és una via que la majoria de la societat entén com a aplicable.

12.43 Sobre les urnes. “Encara a dia d’avui no sé com es van adquirir i com van arribar al seu destí”, diu Turull a preguntes del Fiscal. Admet que va participar en la seva presentació. “Era la primera vegada que les veia”, diu.

12.41 “Per l’1-O, hi havia molta gent i moltes empreses que volien col·laborar perquè fos un èxit”, diu Turull sobre la troballa de cartells del referèndum en empreses.

12.36 Turull respon que aquest producte no és de la Generalitat, en tot cas és de l’empresa i reitera que no hi ha cap encàrrec a Unipost i que si hagués existit hauria quedat registrat. “Això no és una factura”, reitera Turull sobre el document. També li demana sobre la troballa de cartes i sobres amb el logotip de la Generalitat a les seus d’Unipost a Terrassa i Manresa. “Ho vaig llegir a la premsa. Jo només sé que des de la Generalitat i el meu departament no vam encarregar res a Unipost”. També nega que s’encarreguessin cartells o altres elements de publicitat del referèndum a altres empreses.

12.35 Es reprèn la sessió amb les preguntes del fiscal Jaime Moreno sobre les contractacions d’Unipost.

12.00 El fiscal demana un document per mostrar-li a Turull que no troben. La sessió se suspèn durant 30 minuts que aprofitaran per localitzar-lo.

11.57 El fiscal entra el suposat encàrrec a Unipost per la distribució de paperetes. “No hi ha cap encàrrec, no hi ha cap adjudicació. Les factures no van en paper carbó i, per tant, vostès ja ho sabrien”, diu Turull.

11,53 Turull diu que els anuncis als mitjans públics es van emetre sense pagar a partir de la potestat que té la Generalitat per incerir-hi publicitat. El fiscal li mostra dues factures emeses per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). “Quan van arribar aquestes factures, ningú va entendre res al Departament de la Presidència perquè, a més, TV3 mai factura directament a la Generalitat, ho fa a través d’altres empreses. Aquestes factures no es van pagar ni s’han de pagar. El conveni marc i la llei de l’audiovisual és molt clara”.

11.48 El fiscal demana si dues empreses van renunciar a fer la campanya Civisme de la Generalitat perquè el seu contingut “era polític” i vinculat al referèndum de l’1-O. “Ells parlen d’una campanya política però no parlen de l’1-O. Era un tema més de tarifes i una que la considerava política. Es van espantar perquè, en aquell mesos, el jutjat número 13 de Barcelona estava cridant a declarar qualsevol empresa que tingués relació amb urnes. Fins i tot, van cridar-ne a declarar una que fa testos”, comenta Turull que li diu al fiscal que està intentant barrejar dues coses: la campanya Civisme i l’anunci de l’1-O que va aprofitar una de les imatges pensades per la campanya anterior.

11.38 El fiscal li demana per la campanya Civisme que, diu, no es va tirar endavant perquè no hi havia diners. El fiscal li mostra imatges de la campanya on es veu el lema: “Vas néixer amb la capacitat de decidir”. “Quan ens van presentar la campanya de l’1-O a mi i al president de la Generalitat no ens va agradar perquè vam creure que no era prou neutral perquè hi havia una gàbia i un ocell i es parlava de sortir de la gàbia. Jo recordava el cartell de la campanya civisme que havia estat de producció pròpia i vam veure que es podia aprofitar perquè era d’una gran objectivitat. Es va decidir aprofitar una cosa que s’havia creat des de la Generalitat. No teníem temps per crear coses noves”.

11.35 Turull explica que, a partir de l’experiència del 9-N i dels ciberatacs al web de la Generalitat, i que van ser molts particulars els qui van fer rèpliques del contingut amb altres dominis. I els dos dominis més que es van demanar, diu Turull, no van tenir cap cost per a la Generalitat. “No era temes d’informació, eren temes de seguretat. De totes maneres, adquirir un domini costa entre 15 i 25 euros però a la Generalitat no li va costar res pel conveni amb la Fundació .cat”, diu.

11.29. Moreno parla de despeses concretes. Li pregunta sobre el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) i si va desenvolupar elements per poder fer possible el referèndum. També li demana sobre la pàgina web referndum.cat que Turull diu que es va crear l’any 2006 i es va actualitzar la informació. “Era un domini que havíem adquirit pel referèndum de l’Estat i que anava bé i que vam voler aprofitar. Ja saps que els catalans mirem d’aprofitar-ho tot”, comenta Turull.

11.23 El fiscal interroga sobre els certificats setmanals que s’havien d’enviar cada setmana al govern central per assegurar-se que no hi hagués despeses pel referèndum. “Ens demanava si el Banc de Sang i Teixits gastava diners pel referèndum, o el Circuit de motocròs… Era un nivell de desconfiança total”, explica Turull. “La Generalitat des de fa anys funciona per signatura electrònica i un conseller, abans, no pot signar res si no ha passat per tots els tràmits de fiscalització”. A més, “en aquell moment el nivell de control era molt gran, la Generalitat estava bloquejada”.

11.17 Moreno: “El govern va instar als alcaldes que cedissin locals”. Turull respon que es va enviar una carta als alcaldes perquè cedissin de forma gratuïta els locals que es fan servir habitualment per a les eleccions. “Jo vaig anar a votar a l’escola Lluís Piquer de Parets com faig sempre”, explica perquè els alcaldes van els locals”, diu Turull que recorda que no es podia perseguir penalment la convocatòria d’un referèndum.

11.13 El fiscal pregunta sobre un decret del govern que preparava el referèndum i permetia fer despeses i altres passos per fer el referèndum de forma col·legiada tots entre tots els membres del govern. “Però no hi va haver cap desenvolupament fàctic d’aquest acord”, apunta Turull. I “quan fem aquest acord la llei del referèndum no estava suspesa pel Tribunal Constitucional”.

Turull en un moment de la seva declaració

11.05 El fiscal entra en l’aspecte econòmic. Moreno diu que el pressupost de la Generalitat preveia diners per a convocar el referèndum. “Era per processos electorals. No pel referèndum”, aclareix Turull. Parla d’una disposició addicional als comptes -la 40- on hi havia la voluntat d’incloure una partida negociada per Junts per Sí i la CUP per incorporar un compromís per fer el referèndum. “Llavors ens movíem d’acord amb una resolució que no havia estat impugnada pel Tribunal Constitucional”. I sobre les depeses de la Generalitat per fer el referèndum Turull respon: “No es va gastar ni un euro per fer el referèndum”

11.04 Turull insisteix en la ponderació que va guiar la seva actuació entre complir les diligències del TSJC i la voluntat de fer efectiu el referèndum.

10.59 “El Tribunal Constitucional, d’acord amb la llei orgànica que el regula, des del 12 de setembre fins que jo vaig ingressar a presó mai va utilitzar l’article que li permetia actuar contra les nostres decisions”, diu Turull quan el fiscal li pregunta perquè no van aturar el procés. “A nosaltres no se’ns podia encausar perquè es va despenalitzar expressament organitzar un referèndum sense tenir les competències”. “Posar-te el vestit de constitucionalista és un xollo perquè et pots permetre incomplir la Constitució quan vulguis. Els qui ens denuncien davant del Tribunal Constitucional són els qui incompleixen cada dia les resolucions del Tribunal Constitucional i jo per un porto un any a la presó per un acte que està despenalitzat expressament”.

10.56. El fiscal Moreno li pregunta sobre el dia que es va anunciar la pregunta i la data del referèndum. També per la signatura del decret de conovocatòria. “Era el nostre compromís i era una mostra d’unitat del govern. I hi havia ganes de signar-lo”. Sobre les advertències, “jo no havia estat advertit per aquest aspecte”. “Estàvem convençuts que allò que havíem aprovat al Parlament de Catalunya tenia un encaix dins de la llei perquè se n’havia parlat molt amb experts d’aquí i internacionals. Creiem que era perfectament legal”.

10.54 Turull diu que després d’aquesta notificació van ponderar amb els serveis jurídics diversos elements com el fet que votar no pot ser un delicte o que la convocatòria d’un referèndum havia estat expressament

10.49 Turull explica que va rebre una única notificació del Tribunal Constitucional. “La única vegada que vaig ser notificat pel Tribunal Constitucional va ser el 12 de setembre. Era la primera vegada que rebia una providència d’un jutjat. Me la va donar i la vaig signar. Llavors, em va dir que havia de signar l’admissió a tràmit d’una querella per desobediència continuada. Era una querella preventiva. Al mateix moment, em comunicaven que havia d’acatar i ja m’obrien una querella preventiva”.

10.45 “Va tenir coneixement que s’estaven produint advertències del Tribunal Constitucional sobre les resolucions del Parlament de Catalunya?”. “Cada setmana hi havia notícies d’impugnacions de lleis del Parlament i jo no sé si estava al cas de totes”, comenta Turull. A més, diu que moltes d’aquestes esmenes arribaven quan la feina que es limitava ja s’havia fet i acabat.

10.42 El fiscal li demana si hi havia dubtes sobre a qui obeiria la policia de la Generaltat encara a partir de les anotacions de Jové. “El president de la Generalitat sempre va dir que els Mossos d’Esquadra complirien la seva funció. Vostè sap què va costar que els Mossos fossin policia judicial?”

10.38 Andreu Van den Eynde protesta per les preguntes sobre l’agenda de Jové, que és client seu. Marchena no li permet parlar. Intervé Jordi Pina, advocat de Turull, per demanar a Marchena que si es parla d’anotacions de l’agenda de Jové se li mostrin a Turull. Marchena diu que ha quedat clar que Turull no coneixia el contingut de l’agenda de Jové.

10.36 El fiscal pregunta si el juny de 2016 es va optar per la via unilateral a partir de les anotacions de l’agenda de Josep Maria Jové. Turull assegura que no perquè es va voler seguir treballant per aconseguir un referèndum pactat. “El referèndum es va intentar que fos pactat fins al darrer moment”.

10.34. “Què hi feien els senyors Sánchez i Cuixart en aquestes trobades?”. Turull respon: “Les entitats, que havien impulsat el moviment de baix cap a dalt, intentaven empènyer”. El de Parets diu que no hi van ser a totes les reunions.

10.31 Sobre l’agenda de Josep Maria Jové. “La coneixia?”, pregunta el fiscal. “No la coneixia”, diu Turull que recorda que Jové tenia un càrrec a la conselleria de Vicepresidència i Economia. També li demana sobre diverses reunions escrites a l’agenda. La primera de 2016 sobre la investidura de Carles Puigdemont. “Jo recordo moltes reunions sobre la investidura d’Artur Mas que no va poder ser i que es mirava que, havent aconseguit una gran majoria absoluta entre Junts pel Sí i la CUP, no s’anés un altre cop a eleccions”. Turull denuncia que l’informe de la Guàrdia Civil criminalitzi que s’intentés fins al darrer moment aconseguir la investidura de Mas.

Fragment del documents Enfocats mostrat a Turull

10.26 Li demana sobre el document #Enfocats que és un Powerpoint que es va trobar en l’escorcoll a casa de Josep Maria Jové, a les Franqueses. “Pensava que el coneixeria per la causa però les fotocòpies que em va passar el meu advocat estan fatal i no el vaig poder llegir”. El fiscal li demana si el procés buscava la complicitat internacional i la determinació ciutadana com eixos per tirar endavant el procés. “No es buscava la determinació ciutadana, existia”. I afegeix el fiscal: “És cert que el procés busca un augment de la conflictivitat al carrer?”. “Els fets ho desmenteixen completament. Vam estar buscant un acord amb l’Estst fins al darrer moment, abans de l’aplicació de l’article 155”.

10.24 “Els ciutadans de Catalunya no són ovelles. No és gent militaritzada. És gent amb criteri sigui d’extrema dreta o d’extrema esquerra. El moviment independentista a Catalunya va de baix cap a dalt i els partits polítics li volen donar una sortida”. El magistrat Manuel Marchena demana a Turull que doni respostes però no ho aprofiti per fer “judicis de valor”. “Vostè tindrà temps en el torn de darrera paraula per expressar-se sobre allò que li ha agradat. I li recordo que vostè pot rebutjar la pregunta que formuli el fiscal”.

10.22 “No em faci dir a mi quines entitats o partits polítics hi havia en una reunió on jo no hi era. Això li podran explicar els que hi eren. No m’ho faci dir a mi perquè jo puc tirar de memòria i amagar-me”

10.18 Els únics documents que hi ha són el programa electoral de Junts per Sí i el programa de govern que va presentar el president Carles Puigdemont al Parlament i que tampoc va ser impugnat. I, després, els plantejaments del Pacte Nacional pel Dret a decidir.

10.16 Sobre l’estratègia per aconseguir un referèndum, Turull diu que el treball per aconseguir un referèndum reunia 4.000 associacions de Catalunya. “L’ANC i Òmnium eren dues més però n’hi havia 3.998 més. La única concertació que hi va haver va ser el Pacte Nacional pel Referèndum que surt d’una resolució del debat de política general del Parlament de Catalunya que no va ser ni impugnada”

10.12 El fiscal li demana si és soci d’Òmnium Cultural: “Jo sóc soci d’Òmnium Cultural des de fa més de 20 anys. Si ser soci d’Òmnium no era perseguit en el franquisme em sobta que també ho sigui ara. També sóc soci de Càritas i del RACC”

10.10 La fiscalia comença a preguntar-li per les renovacions del govern prèvies a la celebració de l’1-O. Turull diu que ell no pot parlar per converses dels altres i que està aquí per respondre dels seus actes.

10.09 Turull confirma que respondrà les preguntes de la fiscalia i l’advocacia de l’Estat però no les de l’acusació particular. La fiscalia està representada aquest dimarts per Jaime Moreno, que no havia participat en les sessions de la setmana passada.

El fiscal Javier Moreno interroga a Turull

10.07 Es reprèn el judici amb la declaració de Jordi Turull. Recorda que va ser un dels que va demanar poder declarar en català. “Això amb la traducció consecutiva no és possible”, diu Turull però recorda que hi havia mitjans tècnics per fer una traducció simultània. “No miri els auriculars com una despesa, miri-ho com una inversió”.

9:08 Tuit de Jordi Turull

Jordi Turull, conseller de la Presidència del govern de Carles Puigdemont fins que va ser destituït amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola declara aquest dimarts davant del Tribunal Suprem, a Madrid, en el judici del Procés.

LA PREGUNTA

Creu que la literatura ha de ser obligatòria a Batxillerat?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't