Sílvia Brunet: “S’ha escampat massa la por que a hotels i restaurants t’encomanes de la Covid”

Sílvia Brunet, presidenta de l’Associació Hotels Vallès Oriental i directora de l’Hotel Augusta

VIATGE AL FONS DE LA COVID
Sílvia Brunet, de 50 anys, presideix el gremi vallesà d’hotelers i dirigeix l’Hotel Augusta, a Vilanova. Amb prop de 30 anys d’experiència, a Brunet li està tocant fer de tot en pandèmia: directora, recepcionista, cambrera…

Com es presenta aquesta Setmana Santa per als hotelers?
El Vallès Oriental té de bo que és molt divers. Al Vallès alt, a les zones de muntanya com el Montseny o els balnearis de la Garriga i Caldes, els hotels per a famílies tenen bones perspectives. La gent té ganes de sortir i crec que acabaran omplint. Als que som hotels de negocis, més a prop de l’autopista, la Setmana Santa no ha estat mai la nostra època més forta, igual que l’estiu. Per a nosaltres és més actiu entre setmana, quan les empreses necessiten habitacions o per fer reunions. No serà dolent, però estarem al voltant del 50%. I també perquè hi ha alguna cosa al Circuit, hi ha entrenaments privats.

Als hotels de negocis els està afectant el teletreball?
Es nota molt. Per exemple, als restaurants d’hotels, abans el dia fort era els dilluns al migdia perquè altres restaurants tancaven per haver treballat el cap de setmana. Enguany els dilluns són el dia més fluix. Es nota que la gent dedica menys dies a anar a les oficines. Ara notem que dimecres i dijous són els dies més forts. I també han baixat molt les reserves de sales de reunions o per fer formació o per a vendes. Ha baixat moltíssim.

Pensa que pot ser una tendència que es consolidarà?
Crec que una part sí. És clar que es guanya en desplaçaments i en temps per a aquests desplaçaments. Però el contacte hi ha de ser, potser no tan intens com abans, però hi ha de ser en un moment o altre. Pel que fa a les reunions, si abans es feien trobades un cop al mes, ara es faran un cop cada tres mesos i les altres dues seran videoconferències. Però el contacte personal és important i ha de ser. Sense intercanvis amb persones, al final se t’acaben les idees. Necessites l’energia de les persones.

Hotelers i restauradors han tingut la culpa de les onades de la Covid del postestiu o del post-Nadal?
Hem d’entendre la sanitat i les mesures que prenen contra la Covid. Estan molt atents als llocs on es concentra gent, als horaris i els llocs on la gent es pot relaxar i treure’s la mascareta. Això ho hem d’entendre, però penso que potser s’hauria d’haver tingut més control pel que fa a les mesures. Des del primer dia, tant els restaurants com els hotels hem fet moltes inversions en mesures per complir els protocols. En lloc d’escampar por, hauria estat més eficient algú que passés pels llocs per comprovar que les coses es fan bé, que hi ha els aforaments correctes, que hi ha les mesures d’higiene i neteja que toquen… S’ha escampat massa la por que a hotels i restaurants t’encomanes de la Covid.

En tots aquests mesos no han tingut cap inspecció de Salut?
No. Cap ni una. Al BOE i al DOG, de normativa sobre Covid als hotels, no n’hi ha hagut gaire. Han parlat més de restaurants. A l’Administració els hem explicat que, al final, un hotel és casa teva durant un temps. Però això les necessitats d’un client són les mateixes que té a casa seva. Si entro a treballar a les 8 del matí, necessito esmorzar abans de les 8, oi? Doncs no podem servir esmorzar a 2/4 de 8. Això no s’ha corregit, encara. Als hotels hem hagut d’aplicar molta lògica i vigilar molt pels nostres clients.

Quan s’acabin els ERTO al seu sector, es convertiran en ERO?
Jo espero que no i desitjo que no. Ara no tenim clients estrangers. Que no tornaran els propers dos anys? Segurament. Que no tindrem l’ocupació del 2019, un dels millors anys de l’hostaleria a la comarca? No ho sé. En tot cas, trobarem la manera d’adaptar-nos-hi. És molt important el Circuit i ara ens n’hem adonat encara més. Sense el Circuit a l’agost, el setembre o l’octubre no hauríem tornat a obrir.

Sílvia Brunet, directora de l’Hotel Augusta / Griselda Escrigas

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 77 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't