Acció policial coordinada per fer front al ‘top manta’ al mercat de Canovelles

Una junta local de seguretat extraordinària coordina els cossos policials en un dispositiu policial que es posarà en marxa properament

La Policia Local de Canovelles amb el suport dels Mossos d’Esquadra i de la policia estatal i la Guàrdia Civil posaran en marxa “properament” un operatiu policial específic per aconseguir reduir al màxim la presència de manters al mercat ambulant dels diumenges a Canovelles.

La idea és que es perllongui en el temps per aconseguir dissuadir al màxim l’arribada de manters. És un dels compromisos assolits en la reunió extraordinària de la junta local de seguretat que es va fer dimecres al migdia a l’ajuntament. Per l’alcalde de Canovelles, Emilio Cordero, cal “aprimar el volum del top manta” al mercat. Admet, però, que “no és fàcil”. “És un tema que ens preocupa molt”, afegeix.

El dispositiu policial, coordinat per la Policia Local, se centrarà a evitar la instal·lació dels manters que, sobretot, es col·loquen en espais del passeig de la Ribera o a la plaça de la Quitxalla. “S’ha intentat que no es posin dins del mercat i ho hem evitat bastant”, explica el cap de la Policia Local de Canovelles, l’inspector Carles Grinyó.

Per això, es faran controls perimetrals des de primera hora del matí a la zona de mercat amb l’objectiu de detectar els manters quan arriben. Són, majoritàriament, persones que arriben de fora de Canovelles. Fan servir les dues estacions més properes al mercat –la de les Franqueses-Granollers Nord (R2), al barri Bellavista– i la de Granollers-Canovelles (R3) però també vehicles particulars que estacionen en aparcaments propers o en carrers de la trama urbana de Canovelles.

Manters al mercat de Canovelles en una imatge de finals de febrer
Manters al mercat de Canovelles en una imatge del darrer diumenge de febrer/ Griselda Escrigas

“Tenim clar que si la policia entra en un mercat ja establert provoca més problemes d’ordre públic que no pas els que es volen evitar”, assegura Anna Manjarrés, cap de la Unitat de Seguretat Ciutadana de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Granollers dels Mossos. “Hem de vetllar perquè tothom estigui segur. Quan hi ha un establiment de moltes persones, si fas una actuació molt contundent pots generar més inseguretat. Per això, la nostra intervenció serà, principalment, abans que aquestes persones arribin a establir-se al mercat”, afegeix Grinyó.

La intervenció dels diversos cossos policials es vincularà a les seves competències. En el cas dels Mossos, l’ordre públic. La Guàrdia Civil farà el control de falsificacions i la policia estatal vetllarà pel compliment de la normativa d’estrangeria.

Policia Local i Mossos coincideixen en la importància de donar continuïtat a la presència policial durant setmanes. “És un treball que s’ha de fer amb el temps”, diu Cordero. Abans, ja s’havien fet accions per mirar de controlar l’establiment de manters.

“Portem força temps amb dispositiu més micro. Són efectius perquè la presència policial uniformada a l’entorn del mercat és dissuasiva. El problema és que només ho és quan es fa. Per això, a partir d’una continuïtat, es vol aconseguir un canvi de costums entre les persones que han vist a Canovelles un lloc per venir a vendre sense llicència municipal”, indica Manjarrés.

La presència de manters a Canovelles es lliga a l’augment de la pressió que es va fer sobre aquesta activitat, primer a Barcelona, i, després, a poblacions costaneres on es van desplaçar. “Quan hi ha hagut pressió policial allà, s’ha desplaçat a altres municipis com Canovelles que no disposen de tants recursos per fer-hi front”, diu Grinyó.

En detectar el creixement de la presència de manters, la Policia Local ja va demanar “una primera ajuda dels Mossos i, després, també de la Guàrdia Civil”, diu Grinyó. “Va anar molt bé quan ho fèiem però, quan no hi érem tots, tornaven a aparèixer”, afegeix. A finals de l’any passat, es va optar per “estratègies de bisturí” durant diverses setmanes però “tampoc van donar el resultat esperat”, admet el cap de la Policia Local.

En la reunió de dimecres, també hi va participar Helena Solà Tàrrega, adjunta de l’Oficina del delegat del Govern a Barcelona, que va assegurar que des de la Generalitat posaran “els recursos necessaris per fer front” a la problemàtica perquè “és una situació que no es pot abordar només amb els recursos municipals”. “El de Canovelles és un cas particular pel gran volum de manters”, admetia Solà.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't