La Fundació El Xiprer de Granollers ha fet balanç de la seva activitat del 2024 i, tot i que hi ha hagut un augment de les persones ateses del 40%, l’entitat reivindica la necessitat d’incorporar més voluntaris per poder donar una millor cobertura. Aquest any s’han servit 19.783 àpats, entre esmorzars i dinars, i s’han atès 732 persones. “Fem una crida al voluntariat perquè hem augmentat força l’activitat dels esmorzars i diners, i animem tothom a participar del projecte”, explica Xavier Quincoces, responsable d’El Xiprer i fill de la fundadora del projecte, Mercè Riera, qui es troba en uns moments delicats de salut a causa d’una malaltia.
Un dels principals canvis de l’any passat va ser la reducció dels aliments que reben de la Unió Europea. “Les noves polítiques de provisió i repartiment d’aliments europees han fet que el nostre magatzem disminuís en volum. El Banc d’Aliments de Barcelona o les donacions que hem aconseguit han fet que els usuaris no notessin el canvi, però ens ho hem hagut de treballar molt.” A més, la implantació gradual de les targetes moneder també estan afectant el funcionament d’El Xiprer. “Són un recurs destinat a famílies amb menors al qual no tothom es podrà acollir. La nostra força és el voluntariat, les targetes no cobriran tota la gent que atenem.”
Quincoces apunta que també treballen per fer l’acompanyament a persones nouvingudes fent front a l’estigma i al debat que sovint hi ha sobre la immigració “Són persones que han estat maltractades en el seu país d’origen i que arriben amb ganes de treballar.” Per ajudar en aquest àmbit han fet créixer el projecte de parelles lingüístiques, que han arribat a 12. “La gent nouvinguda necessita aprendre l’idioma per poder apuntar-se a cursos o feines. La integració és positiva i depèn de tots.”
Finalment, com a objectiu per a aquest 2025, Quincoces es planteja la col·laboració amb el teixit empresarial sumant-se a la campanya “100×100”.