Una trentena de persones entre naturalistes, tècnics municipals i ciutadans van participar dimarts al matí en la visita a les actuacions per millorar la biodiversitat que s’han fet a l’aiguabarreig de la riera de Caldes amb el riu Besòs, a la Llagosta.
L’actuació ha estat impulsada per la Fundació Rivus amb el suport del Consorci Besòs Tordera i de l’empresa pública Drenatges Urbans del Besòs. L’empresa Naturalea, especialitzada en l’ús de tècniques de bioenginyeria del paisatge, va executar els treballs la tardor de l’any passat.
S’hi ha fet una inversió d’uns 30.000 euros finançada amb fons de la Unió Europea rebuts a través del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya del Departament d’Acció Climàtica.
Les actuacions s’han concentrat al marge dret del Besòs. S’hi ha recuperat un antic braç secundari i s’hi ha creat una bassa. D’aquesta manera, es generen refugis per a fauna aquàtica i semiaquàtica. S’ha aprofitat l’acció per retirar espècies invasores i plantar-n’hi d’autòctones com el lliri groc, el joncs, el salze o els tamarius.
Amb aquesta inversió, es busca generar hàbitats que acompanyin el retorn de la fauna pròpia d’espais fluvials derivada de la millora de la qualitat de l’aigua i de l’ecosistema gràcies als sistemes de sanejament. Entre aquesta fauna hi ha peixos, aus, rèptils aquàtics i amfibis i, també, la llúdriga.
De fet, des de la Fundació Rivus es considera que aquest tram de riu és “estratègic per incentivar la connectivitat de la incipient població de llúdriga a la conca del Besòs, on es calcula que, en total, hi ha una desena d’exemplars establerts.
{{ comment.text }}