QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS

Agricultura davant del canvi climàtic

“Clima i temps al Vallès Oriental: eines per a l’adaptació al canvi climàtic del sector agrícola” estava organitzada pel Consell Comarcal

“Maig calent i humit fa el pagès ric.” És la frase feta que tancava la presentació que el doctor Josep Lluís Camacho, científic de l’Agència Estatal de Meteorologia i veí de l’Ametlla, va fer fa uns dies dins de la jornada “Clima i temps al Vallès Oriental: eines per a l’adaptació al canvi climàtic del sector agrícola”, organitzada pel Consell Comarcal amb el suport de la Xarxa de Productes de la Terra.

Aquesta i altres frases fetes populars mostren l’estreta relació entre la climatologia i l’activitat agrària. La jornada, que va aplegar una vintena de persones, va incloure xerrades sobre les eines de predicció i avisos de l’Aemet i del Servei Meteorològic de Catalunya i una explicació sobre l’Observatori de l’Ebre, a Roquetes.

Camacho va apuntar alguns efectes que el canvi climàtic pot tenir al sector primari: “Els hiverns més càlids són un problema perquè els cicles vegetatius van més avançats i és més fàcil que els enxampi una gelada tardana.” També va apuntar l’impacte de l’actual període de sequera, que “és semblant a la que hi va haver a inicis del segle XIX”.

“Per l’agricultura, l’important és la humitat del sòl i, en els darrers anys, hi ha hagut una dessecació del sol a tot Europa.” I de les altes temperatures que es poden registrar a l’estiu. “Les temperatures dels anys 2022 i 2023 han estat excepcionals, sobretot les temperatures màximes. No és el clima que teníem”, va dir el científic veí de l’Ametlla, que va posar d’exemple la màxima històrica a Catalunya registrada l’estiu passat a Figueres per damunt dels 45 graus.

“Hi ha zones del Vallès que poden patir temperatures importants amb ponentades i això afecta les necessitats hídriques de les plantacions que creixen de manera exponencial. Cal estar atents”, va dir per aconseguir minimitzar l’impacte que això pot tenir als conreus. “Tenim el forn no gaire lluny –va afirmar, en referència a l’Àfrica– i, de vegades, hi ha temperatures molt altes.”

Sobre les precipitacions, l’expert va recordar que “a la comarca hi ha una forta variabilitat”. “Pot ploure molt a un lloc i molt poc a 20 quilòmetres. Això forma part del clima mediterrani però té impactes importants als camps.” També va apuntar que en els darrers anys s’ha vist que “els dies amb pluja han augmentat però els dies amb pluges significatives s’han reduït”. “Les darreres sèries meteorològiques són més seques que les del segle XX.”

Per Camacho no es pot posar en dubte que “el clima està canviant”. És una realitat que ha passat sempre perquè “no és estable”. La diferència és que a les causes naturals que l’han modificat al llarg de la història ara s’han afegit “factors nous produïts pels humans”.

LA PREGUNTA

Està a favor de l’ampliació de l’aeroport del Prat?

En aquesta enquesta han votat 442 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't