Alumnes de l’INS Marta Estrada, de Granollers, presenten les seves recerques sobre rius

Els alumnes de primer d’ESO han organitzat el congrés que s’ha fet al Museu de Ciències Naturals de la ciutat

El 9 Nou
24/01/2023
Granollers

El canvi climàtic i la contaminació ambiental van centrar el vuitè congrés científic que alumnes de primer d’ESO de l’institut Marta Estrada, de Granollers, van fer dimarts a la tarda al Museu de Ciències Naturals de Granollers.

En grups, els estudiants van presentar als assistents els resultats de les investigacions que han fet vinculades a l’observació i anàlisi a rius de la conca del Besòs com el Congost i el Mogent. Tota la informació ha quedat recollida en els pòsters que explicaven. També van mostrar les infografies que han treballat sobre qüestions relacionades amb el canvi climàtic com el desglaç de l’Àrtic en les darreres dècades.

Entre les recerques fetes, n’hi havia una que valorava la influència de la presència de fosfats en la vegetació de ribera del Congost. Els alumnes van comparar la situació del riu a la zona del parc del Falgar, a Llerona, i al carrer Sant Tomàs d’Aquino, a Granollers.

El grup va partir de la hipòtesi que hi hauria menys presència de fosfats a la zona del Falgar perquè allà hi havia més vegetació. “Els nostres resultats ens indiquen que la nostra hipòtesi era falsa perquè al Falgar està més contaminat però hi ha més vegetació. A Sant Tomàs d’Aquino, l’aigua té més qualitat però hi ha menys presència de vegetació”, relatava una de les estudiants.

Una altra investigació es va preguntar com afecta l’agricultura i la ramaderia al riu Congost. “Hem vist que l’aigua de la desembocadura està més neta que la propera a zones de conreu”, detallava un dels alumnes als assistents al congrés. Han investigat si els camps podien contaminar l’aigua o com la depuradora millorava la qualitat del riu, entre d’altres.

Tot el congrés estava organitzat per l’alumnat de primer d’ESO de l’institut Marta Estrada amb el suport del professorat. Els mateixos alumnes van ser els encarregats de presentar la sessió inaugural amb la intervenció de l’alcaldessa, Alba Barnusell, i la directora del centre, Isabel Llorente.També la ponència que va fer la científica Sònia Sànchez, de la Fundació Rivus.

“Sembla molt fàcil però darrere d’un congrés com aquest hi ha molta feina i us hem de felicitar”, els va dir l’alcaldessa, que va celebrar que la trobada es fes al Museu de Ciències Naturals, “un lloc per a la recerca i per a la investigació”. Llorente va agrair als alumnes “la feina, l’esforç i la il·lusió” per tirar endavant el congrés.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 309 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't