L’Ajuntament de l’Ametlla ha iniciat les captures de senglars amb gàbies com a mesura per al control de la població d’aquests animals que causen danys en zones verdes i jardins privats i tomben contenidors de brossa per aconseguir aliments. També s’han incrementat els accidents de trànsit per topades amb aquests animals.
En total s’han instal·lat cinc gàbies que ja han permès la captura de 24 exemplars, han informat fonts municipals en un comunicat. Les gàbies, que es van començar a col·locar al novembre, s’han posat en espais on hi ha molta densitat de senglars però que són a prop de zones habitades i on, per tant, no es pot caçar.
El control de les gàbies el fan veterinaris d’una empresa que ha guanyat el concurs públic fet per l’Ajuntament per un període de quatre anys. Durant el dia, les gàbies estan obertes però sense portes per evitar la captura d’animals domèstics. Els tancaments s’activen a la nit, que coincideix amb la franja del dia de més activitat dels senglars.
Les gàbies estan controlades amb càmeres que permeten veure si s’ha fet alguna captura. En cas que s’atrapi un senglar, els veterinaris l’anestesien i el retiren de la gàbia. Posteriorment, els porcs salvatges són eutanasiats i destruïts en un gestor de residus autoritzats. Si es captura un animal d’alguna espècie protegida, aquest torna a ser alliberat al medi.
Les captures amb gàbies es combinen amb l’acció dels caçadors. La Societat de Caça de l’Ametlla fa batudes puntuals al municipi amb autorització prèvia dels Agents Rurals justificada pels danys que els senglars fan en zones de conreu, habitatges o zones verdes municipals. En una cacera que es va fer el 30 de desembre, es van abatre 15 senglars a la zona de Can Jaumira i Can Plandolit.
L’Ajuntament senyalitza les zones on es faran batudes amb antelació per alertar caminaires. També hi ha un dispositiu de seguretat quan es fan per evitar l’accés a la zona de persones a peu o amb bicicleta.
Altres accions
A banda, l’Ajuntament ha impulsat altres mesures per evitar la presència de senglars en zones urbanes. S’han invertit 12.000 euros per fixar contenidors a la zona nord del municipi i impedir que els senglars els puguin tombar per alimentar-se. Tot i això, els senglars “continuen estirant les bosses i generant greus problemes a la via pública”, detallen fonts municipals.
A més, es treballa amb 14 ajuntaments de la comarca i la Generalitat per dissenyar una estratègia coordinada i un pla de gestió comú per reduir la població de senglars.
Altres municipis com Figaró, Vallgorguina, Parets o Lliçà de Vall també han fet captures de senglars amb gàbies.
{{ comment.text }}