L’ampliació de la planta de brossa orgànica rep 2,5 milions dels fons Next Generation

Les millores que es fan a la planta permetran incrementar la producció de biogàs a partir de la brossa orgànica que es gestiona

El 9 Nou
26/07/2023
Granollers

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental ha rebut una subvenció de 2,5 milions dels fons europeus Next Generation per al projecte d’ampliació de la planta de tractament de brossa orgànica que permetrà incrementar la producció de biogàs.

L’ajuda forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PERTE) i es vehicula a través de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia (IDAE), que depèn del Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del govern de l’Estat.

En total, l’IDAE va rebre 136 propostes d’actuacions destinades a fomentar la producció de biogàs. D’aquestes, 75 han rebut finançament, entre les quals la de l’ens comarcal. S’assignaven als projectes considerats més interessants.

Les obres d’ampliació de la planta de tractament de la fracció orgànica ja estan en marxa. També tenen finançament de l’Agència de Residus de Catalunya. Hi aporta 3,96 milions, el 61% de la inversió prevista.

Els fons Next Generation subvencionaran tres accions concretes del projecte d’ampliació. Per una banda, la instal·lació de dos nous digestors per a la digestió anaeròbica dels residus orgànics amb una capacitat de 4.500 metres cúbics i 3.000 metres cúbics, respectivament.

Permetran augmentar el volum de brossa orgànica i incrementar la producció de biogàs que es consumirà a la nova planta d’enriquiment –o upgrading– que s’ha construït en un projecte conjunt amb el Consorci Besòs Tordera. S’hi farà biometà, que s’injectarà a la xarxa de gas natural per ser consumit en indústries i habitatges.

Nova caldera de biogàs

Els fons europeus també pagaran la instal·lació d’una nova caldera de biogàs de 2,5MWth que servirà per aprofitar tota l’energia tèrmica que generin els motors de cogeneració que donarà cobertura a les noves necessitats sorgides amb l’ampliació de la planta.

I la tercera: la instal·lació de tres premses de cargol per als processos de deshidratació i higienització que cal fer a la brossa que ja ha passat pels digestors per poder aconseguir un adob vàlid per a l’agricultura. De fet, el projecte preveu que la planti generi compost que podrà destinar-se a conreus amb certificació ecològica.

LA PREGUNTA

Anireu aquest any a les manifestacions per la Diada?

En aquesta enquesta han votat 622 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't