L’any passat, després de dos anys d’aturada per la pandèmia, es va reprendre el programa de “Vacances en pau”, impulsat per entitats solidàries amb el poble Sahrauí, com ara Caldes Solidària. Aquest projecte, que promou l’acollida de petits provinents dels campaments de refugiats de Tindouf (Algèria), és un clam per la pau i contra la injustícia. Malgrat que gairebé cada estiu una vintena de nens i nenes passaven l’estiu al Vallès Oriental, aquest any només han pogut venir nou per la manca de famílies acollidores, informa Paula Aviñoa.
“L’Ajuntament de Caldes i Caldes Solidària mantenim una col·laboració mútua des de l’any 1994. Aquest estiu, és més necessari que mai trobar famílies que vulguin conèixer aquest programa, la cultura sahrauí, la seva lluita, que és la de tots, dels drets humans, i viure aquesta experiència d’acollida temporal”, diuen des de la Regidoria de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament.
Segons el coordinador del projecte del Vallès, Ignasi Altimir, només hi ha un tipus de família acollidora: la solidària. No han de tenir res especial, simplement entusiasme per la iniciativa. Altimir, que és coordinador del projecte des del 2015 però es va endinsar en el programa fa anys arran d’acollir un nen sahrauí, té clars els beneficis d’acollir: “Es facilita que infants sahrauís passin les vacances en un entorn diferent al dels campaments de refugiats, com també l’accés a una atenció sanitària als que ho necessitin. A més, amb el programa es dona a conèixer la realitat d’aquests menuts tot fomentant l’acostament entre el poble sahrauí i el nostre país”.
El primer estiu que arriben, els infants tenen 8 anys i, en funció del nombre de famílies acollidores, els petits repeteixen estiu rere estiu fins a fer-ne 12, quan han de deixar de participar en el projecte. Però aquest estiu és l’any que menys famílies s’han ofert, la qual cosa ha fet que molts nens i nenes es quedin sense venir a passar les vacances al Vallès.
Si bé és cert que ja la crisi del 2007 va fer disminuir de forma significativa el nombre de famílies participants, la pandèmia ha estat devastadora per al projecte.
“Per a les famílies que hi participen, és una manera d’aprendre a donar no només recursos, sinó temps, espai i, sobretot, sentiments”, apunta Altimir. Les famílies acollidores disposen de plena llibertat durant juliol i agost per portar els infants de vacances, sempre que no se surti d’Espanya. Molts ho aprofiten per ensenyar als nens la platja i la muntanya.
Quan arriben a Catalunya, els nens i nenes del poble sahrauí reben una targeta sanitària i, durant els primers dies, tots passen una revisió. Si es detecta alguna anomalia, es fa un seguiment més acurat. La majoria de problemes són de vista o dentals: “Molts dels infants tenen càries”, diu el coordinador del Vallès.
La Dina del Val, coordinadora de “Vacances en pau” de Parets del Vallès i Felisa Cañas, coordinadora de Cardedeu, fa setmanes que miren d’animar més famílies a participar en el projecte. També elles s’amoïnen per la clara disminució del nombre de famílies acollidores aquest estiu. De fet, Cañas ha obert les portes de casa seva a dues nenes del poble sahrauí amb l’objectiu que puguin ser més criatures les que gaudeixin d’unes merescudes vacances en pau.
{{ comment.text }}