Ja fa temps que diversos sectors de la societat catalana alerten d’un descens de l’ús social del català, fins al punt que l’informe Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana, elaborat pel Pacte Nacional per la Llengua, assegura que en els darrers 15 anys el català ha perdut 280.000 parlants.
Davant d’aquesta realitat el mes de març passat va néixer Batega, una associació que té com a objectiu fomentar l’ús de la llengua catalana al Baix Montseny, i “fer front a la situació de retrocés i de substitució lingüística”, que cada vegada denuncien més entitats i institucions, informa Marc Garcia.
Xavi Iroz, portaveu de Batega, afirma que la iniciativa de crear un col·lectiu com aquest ha sorgit gràcies a la voluntat de diferents persones dels pobles de Santa Maria de Palautordera, Sant Esteve de Palautordera i Sant Celoni per intentar “revertir el descens del català”.
Per fer-ho, volen treballar conjuntament amb la societat civil i els ajuntaments dels municipis del Baix Montseny per fer polítiques a favor de la llengua, en àmbits com a les escoles o els clubs esportius. “Volem escoltar tots els agents municipals per poder cooperar amb ells i fer-los propostes concretes, siguin comerços, associacions o centres educatius”, diu Iroz.
Per altra banda, una de les propostes de millora que des de Batega ja han traslladat a les institucions és la necessitat d’ampliar l’oferta de cursos de català, ja que consideren que l’actual és totalment “Insuficient”. A més, segons Xavi Iroz, “cal posar l’alerta”, tenint en compte que l’ús social de la llengua al Baix Montseny també està en retrocés: “En les noves generacions hi ha una falta clara de referents en català i això afecta la salut de la llengua”, sentencia.
“Quan vas als patis de les escoles veus clarament que el castellà cada vegada hi té més presència, i això no depèn únicament dels nens i les nenes, sinó que és una situació que generem tots en les nostres vides quotidianes”, conclou.
Des de Batega animen tothom que vulgui contribuir a fomentar la llengua catalana des de diferents espais de la societat a seguir-los a través de les seves xarxes socials o a contactar amb ells per correu electrònic.
{{ comment.text }}