QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS

Ca l’Espinasa, de Granollers, abaixa la persiana

El forn de Ca l’Espinasa va obrir l’any 1867 al mateix lloc on és ara

El 9 Nou
03/04/2023
Granollers

El forn i pastisseria Ca l’Espinasa, situat a la cantonada de la plaça de la Corona amb el carrer Anselm Clavé, al centre de Granollers, va abaixar les persianes per darrer cop divendres al vespre. L’establiment tanca després de més de 150 anys d’història a la ciutat, els darrers 43 sota la propietat de la família Balcells, que van comprar-lo l’any 1980. Ells hi van introduir l’espai de cafeteria amb degustació de pastisseria, aleshores únic a la Granollers i comarca.

Els germans Balcells –Ramon, Lola, Francesc i Susi– van poder-se acomiadar divendres de la clientela. També ho van fer alguns treballadors històrics com la Lali Rodríguez, que hi va començar a treballar quan tenia 15 anys, el dia de Nadal de l’any 1980. Per la botiga, van passar clients de tota la vida, antics treballadors…

“Des de les 8 del matí no ha parat de venir gent a acomiadar-se”, explicava la Lola Balcells. “Ha estat molt emotiu. La gent ens ha volgut agrair la feina de tots aquests anys”, comentava la seva germana Susi, ja a l’hora de tancar. “Ha estat una feina molt bona perquè estaves amb la gent en els moments de celebracions, aniversaris, casaments…”, afegia. Van anar obsequiant els clients amb productes elaborats a l’establiment com pastissos o bombons. “Hem buidat les neveres”, deia la Susi.

Les germanes Lola i Susi Balcells i, enmig, Lali Rodríguez, que ha treballat durant 44 anys a la botiga
Les germanes Lola i Susi Balcells i, enmig, Lali Rodríguez, que ha treballat durant 44 anys a la botiga / Ferran Polo

La família Balcells ha decidit tancar el forn per la inviabilitat econòmica del negoci derivat de l’important increment de preus de l’electricitat –tota la maquinària de l’obrador funciona amb energia elèctrica– i de les matèries primeres. En menor mesura, els han condicionat les dificultats per trobar personal qualificat i l’impacte de la pandèmia de la covid. Han intentat traspassar el negoci a algun forner o pastisser que en volgués mantenir l’essència però no ha estat possible.

El forn de Ca l’Espinasa va obrir l’any 1867 al mateix lloc on és ara. Pertanyia a la família del mateix cognom. Passats uns anys, van traspassar el negoci a Antonio Estapé Xicota, que va introduir la pastisseria. Joan Balcells Tàpies, pare dels germans Balcells, que era fabricant de farina i coneixia Estapé, li va comprar el negoci l’any 1980. La seva dona, Neus Aleu de Casellas, també va ser durant anys una de les cares conegudes de l’establiment.

LA PREGUNTA

Li agrada l’elecció de Lleó XIV com a nou papa?

En aquesta enquesta han votat 248 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't