Cardedeu fixa mesures per protegir un pi catalogat afectat per la construcció d’un edifici

L’arbre forma part del llistat d’Arbrat d’Interès Local del municipi i de l’Inventari del Patrimoni Vegetal de Cardedeu

El 9 Nou
28/03/2023
Cardedeu

L’Ajuntament de Cardedeu ha requerit a la promotora que construeix un nou bloc d’habitatges en una parcel·la entre els carrers Girona i Maternitat d’Elna que adopti mesures per garantir la supervivència d’un pi protegit. L’arbre forma part del llistat d’Arbrat d’Interès Local del municipi i de l’Inventari del Patrimoni Vegetal de Cardedeu. La petició s’ha fet per un tràmit d’urgències després de tenir els resultats d’un estudi encarregat pel consistori.

Els treballs per excavar el sòl per poder construir l’aparcament soterrat de la nova promoció d’habitatges han afectat una zona de terra propera a l’arbre i han deixat part de les arrels al descobert. La situació va generar queixes de veïns que van traslladar a l’Ajuntament que els treballs podien posar en risc l’arbre.

Segons detalla a EL 9 NOU Miquel Pujadas, regidor d’Urbanisme i Obres, “quan es va concedir la llicència d’obres a la parcel·la, el promotor estava advertit que havia de tenir en compte l’existència de l’arbre i que havia d’adoptar mesures per protegir-lo”. Després de tenir coneixement de la situació del terreny al voltant de l’arbre, l’Ajuntament va instar a l’apuntalament del pi, que es va fer. “Creiem que hi havia un risc potencial de bolcatge”, explica Pujadas.

En paral·lel, es va encarregar un peritatge a un tècnic especialista en conservació i manteniment d’arbrat. Segons detalla Pujadas, l’informe, que es va rebre la setmana passada, conclou que no hi ha risc que l’arbre es pugui tombar. Amb tot, troba oportú mantenir l’apuntalament mentre no es restitueixen les terres al voltant del pi. Sí que el tècnic demana que s’apliquin mesures per garantir el bon estat de salut de l’arbre.

Per una banda, aposta per fer un tractament fitosanitari a les arrels de l’arbre que han quedat al descobert per evitar que puguin ser una via d’entrada de malalties que, més endavant, posin en perill el seu estat de salut.

El peritatge estableix una afectació més directa a un 25% de les arrels aproximadament derivat de l’excavació. En aquesta zona, proposa que es reposi el terreny amb sol estructurant que faciliti la recuperació de les arrels malmeses. “Demana que s’hi posi terra vegetal i molt vaporós perquè les arrels puguin tornar a créixer”, indica Pujadas. L’informe considera que cal regar l’arbre de forma periòdica i fer un seguiment del seu estat de salut a llarg termini per detectar possibles afectacions.

A partir de les conclusions de l’informe, l’Ajuntament ha requerit en un tràmit d’urgència al promotor de l’obra perquè faci aquestes intervencions. Pujadas apunta que el cost de l’informe també es repercutirà a l’empresa que impulsa el bloc d’habitatges. L’Ajuntament farà un control per assegurar el compliment de les prescripcions indicades.

Pujadas entén que “l’excavació potser s’hauria pogut fer més reduïda per no haver afectat tanta zona d’arrels”. Amb tot, admet que una mínima afectació “era inevitable” perquè una de les parets de la planta soterrani queda a prop de l’exemplar de pi catalogat.

LA PREGUNTA

Veu bé que Pedro Sánchez hagi convocat eleccions pel 23 de juliol?

En aquesta enquesta han votat 928 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't