Una casa de Granollers, finalista als premis FAD d’arquitectura

L’obra finalista als premis d’arquitectura és del despatx Harquitectes del qual forma part l’arquitecte granollerí David Lorente

El 9 Nou
11/07/2023
Granollers

Una casa particular del carrer Francesc Macià, de Granollers, projectada pel despatx d’arquitectes HArquitectes, de Sabadell, ha estat escollida com una de les nou finalistes als premis FAD en la modalitat d’arquitectura. Entre l’equip d’arquitectes que van participar en el disseny del projecte, hi ha David Lorente, veí de Granollers. La resta d’autors són Josep Ricart, Xavier Ros i Roger Tudó.

El mateix despatx –amb els mateixos quatre arquitectes– té una altra obra finalista al FAD 2023: un edifici de 136 habitatges socials que es va construir a Gavà. Amb aquestes dues nominacions, HArquitectes ha situat vuit obres com a finalistes dels premis FAD. Entre les nominades en edicions anteriors, hi ha una casa particular del carrer Barcelona, al centre de Granollers.

Fins ara, no han guanyat mai. Els guardons es lliuraran a l’octubre en un acte al Museu Disseny Hub, a Barcelona. S’hi exposaran unes maquetes i uns plafons amb explicació dels projectes que seran valorats per un jurat professional. També hi ha un premi del públic que es lliura a l’obra més valorada.

Lorente destaca que els FAD són uns guardons “que en l’àmbit de l’arquitectura i del disseny són referents a Catalunya”, tot i que valoren obres d’arreu de l’Estat i de Portugal. Els arquitectes o despatxos presenten les obres i un jurat fa una primera valoració per escollir els finalistes. Sovint, la decisió es pren després d’una visita a la construcció per part dels experts. És el que va passar tant amb la casa del carrer Francesc Macià com amb l’edifici de Gavà. Lorente entén que ser finalista ja implica “una valoració de la feina que s’ha fet”. “Estar entre els finalistes ja ho comptem com a premi.”

De la casa de Granollers, el jurat dels FAD destaca la “generositat espacial de la proposta”, aconseguida a partir de rebutjar construir molts metres quadrats “a favor d’una solució que té en compte el volum de les parts construïdes i dels buits”. També es valora la utilització de l’obra vista en un habitatge que té una estructura central feta de fusta que també queda a la vista.

En el cas del bloc de Gavà, el premi FAD valora la capacitat de resoldre un programa d’habitatge “molt dens de manera eficient i originar una infraestructura capaç d’admetre diverses maneres d’apropiació dels espais per part de les persones que els habiten”. També que l’arquitectura aplicada crea patis, zones verdes i espais comuns de qualitat” per a la ventilació, il·luminació i les potencialitats de convivència generades.

Harquitectes també participa en el projecte d’ampliació del MACBA, a Barcelona,

Premi estatal

L’equip d’HArquitectes –amb David Lorente, de Granollers– ha guanyat recentment el Premi d’Arquitectura Espanyola, que dona el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE). L’ha aconseguit per la reforma d’una antiga nau a Esplugues per convertir-la en la seu de l’empresa Galenicum. L’ha rebut ex aequo amb una casa construïda a Àvila per Estudio_entresitio.

La nau d'Esplugues convertida en oficines
La nau d’Esplugues convertida en oficines / Adrià Goulà Photo

El CSCAE també va distingir l’actuació a Esplugues amb el premi a valors associats a la rehabilitació, renovació i regeneració. Aquest mateix projecte també ha estat seleccionat a la sisena edició del Premi Europeu AHI Architectural Heritage Intervention i ha estat finalista al Premi Catalunya Construcció del Col·legi d’Aparelladors.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 483 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't