Castellcir i Granera estrenen la recollida amb contenidors tancats

Els d’orgànica, rebuig i envasos lleugers tenen un sistema que obliga els usuaris a identificar-se per poder-hi dipositar la brossa

El 9 Nou
23/08/2024
Granera

Els ajuntaments de Castellcir i Granera posen en marxa el nou sistema de recollida de residus amb contenidors tancats. En els darrers dies, el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental, que gestionarà la recollida als dos municipis, ha instal·lat els nous contenidors de càrrega lateral.

Els d’orgànica, rebuig i envasos lleugers tenen un sistema que obliga els usuaris a identificar-se per poder-hi dipositar la brossa. Ho han de fer a través d’una targeta o de l’aplicació Reciclavo per a telèfons mòbils. Castellcir ha tancat els contenidors ja aquesta setmana. A Granera, el tancament es farà efectiu el 16 de setembre.

En tots dos municipis, els contenidors d’envasos i d’orgànica es podran obrir tots els dies de la setmana. En canvi, al rebuig, només s’hi podrà dipositar la brossa dos dies. Els dimecres i els diumenges, en el cas de Castellcir. La resta de dies no es podran obrir excepte si hi ha alguna situació excepcional que cada particular haurà de plantejar al seu ajuntament.

A Castellcir, l’Ajuntament ha assignat a cada veí les dues àrees de contenidors que té més a prop de casa com les úniques on podrà dipositar la brossa. Amb tot, es poden fer modificacions si els veïns ho demanen i està justificat. “Veurem quines zones ho fan molt bé, bé o regular”, comenta l’alcalde, Eduard Guiteras.

Durant el primer any, una empresa farà el seguiment de la implantació del nou model de recollida. És la mateixa que està fent aquestes setmanes el repartiment de les targetes al veïnat. “Veurem com es va implantant”, diu l’alcalde.

L’Ajuntament de Castellcir també ha fixat dos dies al mes per a la recollida de residus voluminosos (mobles, sofàs…) i d’aparells elèctrics i electrònics. Són el segon i el darrer dimecres de cada mes. Els veïns, però, han de trucar abans a l’Ajuntament per concertar el servei.

Per a la restes vegetals, s’ofereixen tres opcions: adquirir una saca d’un metre cúbic a l’Ajuntament que els hi recollirà quan estigui plena, portar-les a la zona d’aportació que hi ha a la cruïlla de la carretera de Castellterçol amb l’avinguda Santa Coloma o directament a la deixalleria de Castellterçol. Per a la recollida d’oli de cuina, hi haurà tres contenidors específics a l’avinguda Santa Coloma (al Casal i a la Quintana) i a la Penyora. La recollida de roba es podrà fer amb un contenidor específic al Casal.

A Granera, amb el nou sistema s’han reduït els punts amb contenidors: dels 11 que hi havia fins ara s’ha passat a 5. “Això ha provocat algunes queixes de veïns”, admet l’alcalde, Joan Viaplana. A diferència d’abans, però, ara totes les àrees tenen contenidors de totes les fraccions.

L’Ajuntament ha fet unes plataformes de formigó per posar els contenidors i ha encarregat unes tanques de fusta per amagar-los. S’enllestiran més endavant perquè s’han d’adaptar a les dimensions exactes dels nous contenidor per un problema amb les mides que els havia facilitat el Consorci de Residus, diu Viaplana.

Castellcir i Granera segueixen exactament amb el mateix model de funcionament que s’aplica a Montmeló des de la tardor de 2022 i que també està previst que s’implanti a partir d’aquest setembre a Vilanova, entre altres municipis. Tots dos ajuntaments s’han decantat per la recollida amb contenidors tancats en lloc del porta a porta, el sistema més habitual en municipis d’aquesta dimensió.

“Teníem les dues opcions”, indica Guiteras. “La diferència d’efectivitat no és gaire gran d’un sistema a l’altre i, després de parlar-ho, vam optar per aquesta fórmula.” “El porta a porta era molt costós per un poble tan disseminat com Granera”, diu Viaplana. A banda, hi ha el problema dels senglars “si deixes la brossa a la porta”.

LA PREGUNTA

Creieu que el Barça de Hansi Flick pot fer una bona temporada amb la plantilla que té en aquests moments?

En aquesta enquesta han votat 225 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't