Científics de La Tela troben el ratpenat alpí al Pirineu francès

És el primer exemplar d’aquesta espècie que s’ha localitzat mai a la Catalunya Nord


10/08/2018
Granollers

L’equip de l’àrea d’Investigació de Quiròpters del Museu de Ciències Naturals La Tela, de Granollers, ha confirmat la presència del ratpenat orellut alpí a la Reserva Natural de la Vall d’Eina, a la Catalunya Nord. Quatre membres de l’equip s’hi van desplaçar el mes de juliol passat per encàrrec dels propis gestors del parc natural, que sospitaven de la presència d’aquesta espècie a la zona però encara no n’havien pogut localitzar cap exemplar.

“Es tracta d’un ratpenat molt poc habitual i difícil de poder observar, ja que habita zones de molt alta muntanya i s’organitza en colònies molt petites”, explica a EL 9 NOU Carles Flaquer, cap de l’àrea de Quiròpters de La Tela. “Aquesta espècie acostuma a refugiar-se en tarteres situades per sobre dels 2.000 metres d’alçada. S’alimenta d’insectes que captura directament dels prats, i les colònies solen estar formades, com a molt, per algunes desenes d’exemplars, quan el més habitual en el cas dels ratpenats és que n’hi hagi entre 300 i 400.”

Adrià López-Baucells

Adrià López-Baucells

L’exemplar de ratpenat orellut alpí descobert a Eina és el primer d’aquesta espècie que s’ha trobat mai a la Catalunya Nord. “Això no vol dir que no n’hi pugui haver més, sinó que a data d’avui no es té constància de cap altra colònia”, apunta Flaquer. “Altres punts de Catalunya on sí que n’hem pogut confirmar la presència són la Serra del Cadí i les zones muntanyoses de la comarca del Ripollès.”

El mateix Flaquer va ser un dels quatre científics de La Tela que es van desplaçar fins a la vall d’Eina per tal de determinar si hi habitava l’espècie en qüestió. “Va ser una expedició complicada, perquè transportar els equips fins a l’alta muntanya implicava portar molt de pes entre quatre persones, i també perquè les condicions meteorològiques no eren les més idònies”, recorda. “Però malgrat el mal temps, vam poder treballar amb normalitat a la cota 2.300 i finalment vam localitzar un exemplar mascle de l’espècie que buscàvem.”

Per tal de documentar la presència de l’animal, l’equip científic va desplegar xarxes de captura, detectors d’ultrasons i altres dispositius que finalment van permetre localitzar-lo. “Un cop el vam tenir va ser una operació molt ràpida. El vam identificar i el vam tornar a deixar en llibertat.” Segons Flaquer, la troballa del mes de juliol passat també servirà per conèixer millor el ratpenat orellut alpí i “deixa oberta la possibilitat de millorar la conservació del seu hàbitat natural, que són els prats alpins”.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't