La Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona ha incorporat a la seva llista de productes singulars la col de paperina, una varietat típica del Vallès Oriental. Explica Josep Brunès, de l’Hort de Can Tabaquet de Lliçà de Vall, que aquesta varietat de col és més “esponjosa, l’ull no és tan atapeït i té més sabor amb una textura més fibrosa. És una col molt més similar a les que es consumien abans”, diu Brunès.
La col de paperina es produeix a l’hivern i una de les diferències que hi ha amb altres cols és que el seu cicle de creixement és més lent. “Normalment per cultivar la col de paperina es triguen uns quatre o cinc mesos, però més enllà de temps no hi ha cap altra diferència”, comenta Brunès. A l’Hort de Can Tabaquet en cultiven per a la venda al mercat de Sant Carles o per a la seva botiga. “N’arribem a fer unes 2.000 aproximadament, perquè hi ha gent que l’aprecia.”
Qui més busca aquest producte és la gent gran, cridats per la necessitat o la inquietud a l’hora de preparar segons quins plats. “La gent gran és qui més ens ve a demanar la col de paperina. Sovint la volen perquè es diferenciï en els plats, especialment en el trinxat. A la gent jove, que potser ho coneix menys, els hi recomanem quan es consulten”, afegeix Brunès.
La Diputació de Barcelona va engegar la llista de productes singulars per tal de destacar-ne i posar-ne en valor alguns, sobretot els que tenen un cert arrelament amb el territori on es produeixen o s’elaboren i que tenen característiques úniques que els donen un valor diferencial. Actualment a la llista hi ha 54 productes singulars repartits per les 12 comarques que formen la província. El Vallès Oriental és una de les comarques que té més productes dins la llista.
Els altres productes singulars del Vallès Oriental
Entre els productes destaquen els borregos de Cardedeu, que són una especialitat de la rebosteria vallesana, elaborats amb farina, sucre, mantega, llevat, oli, ous i matafaluga. Estan documentats de l’any 1770. La comarca és important per la producció de llegums, i s’arriben a cultivar fins a 22 varietats de mongeta provinents d’Amèrica al segle XV. El ganxet és la varietat més reconeguda, però també hi ha l’ull de perdiu o la del sastre. L’olivera també té molta tradició i, en concret, al Vallès Oriental hi predomina la varietat Vera, de gran cos, amb gust afruitat i amb múltiples propietats naturals.
Els tomàquets de varietats antigues han estat recuperats pels pagesos vallesans en els últims anys incorporant-los progressivament als cultius. Finalment, el ventre d’ossos, nascut de la cultura de la matança del porc a les cases de pagès, és un embotit elaborat amb llengua, fetge, costella i retall de porc, sal i pebre.