El macrojudici contra els vuit suposats integrants d’un grup criminal acusat de perpetrar 98 robatoris a cases entre juliol del 2017 i juny del 2018 ha començat aquest dilluns a l’Audiència de Girona. La previsió és que duri un mes. Alguns dels fets que s’imputen a la banda van ser comesos en municipis del Vallès Oriental.
El fiscal sosté que la banda actuava amb un “repartiment perfecte de funcions” i alguns dels membres s’encarregaven del transport mentre altres materialitzaven els assalts. Els lladres escollien cases prop de zones boscoses i hi entraven “forçant alguna porta o finestra de l’immoble utilitzant eines tipus tornavís”. L’objectiu principal van ser cases de les comarques gironines però també els acusen d’entrar a habitatges del Vallès Oriental i Occidental, el Bages, el Maresme, el Baix Llobregat i el Berguedà.
El judici ha començat aquest dilluns a la secció quarta de l’Audiència de Girona. És el tercer cop que s’havia assenyalat i les dues vegades anteriors es va suspendre. El primer cop, a finals de febrer de l’any passat, per la vaga de lletrats de l’administració de justícia i el segon, el novembre del 2023, perquè un dels vuit acusats no va comparèixer tot i estar “degudament citat”. El macrojudici ha arrancat amb sis dels processats en llibertat mentre que dos dels acusats han arribat conduits pels Mossos d’Esquadra perquè estan a la presó.
La primera jornada del judici, que es preveu que s’allargui un mes, ha començat amb retard perquè el fiscal i les defenses han explorat la possibilitat d’arribar a un acord que suposés rebaixar la pena si els acusats reconeixien els fets i ho acceptaven. A l’inici de la vista, el magistrat president del tribunal ha demanat al fiscal que exposés quina era la pena que els sol·licitaria en cas que admetessin haver comès els robatoris i ha demanat als processats que diguessin, un per un, si hi estaven d’acord. Tots han dit que no.
A petició de les defenses, els acusats declararan al final del judici i aquest dilluns han començat amb els primers testimonis de les víctimes dels robatoris. La majoria han explicat que no eren a casa quan els lladres van entrar a robar i que se’n van assabentar quan van tornar i van veure que hi havia algun accés forçat i linterior dels habitatges regirat. Els assaltants es van endur diners i joies i en algun domicili fins i tot van arrancar la caixa forta de la paret.
Les víctimes també han assenyalat que tots els habitatges estaven urbanitzacions i zones aïllades i tenien a prop zones boscoses. La majoria també han renunciat a rebre cap indemnització perquè les asseguradores ja van abonar diners per desperfectes i objectes sostrets, tot i que han indicat que la xifra que han cobrat ha estat inferior al que els lladres es van emportar.
Grup criminal
Segons l’escrit d’acusació del fiscal Víctor Pillado, el juliol del 2017 un dels acusats, actuant com a líder, va crear un entramat criminal especialitzat en robatoris a cases. El suposat grup criminal va actuar pràcticament un any, fins que els Mossos d’Esquadra van desplegar l’operatiu per desarticular la banda. La fiscalia acusa vuit persones d’haver comès 98 robatoris durant aquest temps.
“L’entramat es va dissenyar amb un repartiment perfecte de funcions, de tal manera que alguns d’ells s’encarregaven de les tasques de transport des de Barcelona, on tots ells residien, fins a llocs propers als domicilis que preveien assaltar durant la jornada”, exposa el fiscal que afegeix que altres membre de la banda s’encarregaven de perpetrar els robatoris.
Tots els habitatges objectiu del grup criminal tenien un “element característic primordial”: “Havien de llindar amb zona boscos o zona verda que permetessin tant l’entrada com la sortida de l’immoble de manera segura i sense ser vistos”. Un cop a les cases, els lladres solien forçar portes o finestres utilitzant eines “tipus tornavís de dimensions importants”.
Quan aconseguien entrar als domicilis, la banda arreplegava sobretot joies, diners en efectiu i aparells electrònics. “Posteriorment, l’acusat encarregat de les funcions de transport havia de recollir la resta dels acusats per traslladar-los, de nou, al punt d’origen on residien”. L’acusació pública afegeix que tots els acusats es repartien el botí.
Després de cometre els robatoris, deixaven els estris utilitzats per forçar els accessos a les cases i la roba que duien en amagatalls i, en paral·lel, venien els objectes robats tant al país com “fora de les nostres fronteres”.
El fiscal els acusa de delictes de pertinença a grup criminal, robatori amb força en casa habitada continuat i violació de domicili en concurs medial amb un delicte menys greu de furt continuat. Sol·licita penes que van des dels 4 anys i mig de presó fins als 12 anys i mig per als processats que compten amb una agreujant de reincidència.
L’objectiu principal dels lladres van ser cases de les comarques gironines, a poblacions com Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, Arbúcies, Sant Hilari Sacalm, Olot, Les Preses o Navata. També van actuar, però, a municipis del Vallès Oriental i Occidental, el Bages, el Maresme, el Baix Llobregat i el Berguedà.
Segons l’escrit d’acusació, els lladres van arribar a cometre sis robatoris en un sol dia i en un dels habitatges es van endur fins a 70.000 euros en efectiu o joies valorades en prop dels 15.000 euros.
El cas ha arribat a judici sis anys després dels darrers robatoris. Segons el guió, les testificals s’allargaran fins el 12 de novembre i l’endemà, el 13, començaran les pericials, que duraran fins el 28 de novembre. Si es compleixen les previsions, els vuit acusats declararan el 28 de novembre. La sala ha reservat la setmana del 2 al 5 de desembre per als informes del fiscal i les defenses, fins a deixar el judici vist per a sentència.
{{ comment.text }}