La comunitat energètica de Caldes ja arriba al 5% de la població

Ha passat de 100 famílies adherides a 300

El 9 Nou
11/03/2024
Caldes de Montbui

La Comunitat Energètica Local (CEL) de Caldes, la més gran fins ara a Catalunya, continua creixent. L’Ajuntament ha presentat aquesta setmana la darrera ampliació d’aquesta comunitat, que ha passat de comptar amb 100 famílies adherides, a sumar-ne 300, el que suposa ja el 5% de la població del municipi, informa Roger Rams.

D’aquesta manera ara s’han iniciat els tràmits administratius, per tal que aquestes 200 noves famílies puguin començar a rebre 1KW d’energia elèctrica pública, procedent de les instal·lacions de la CE. És mateixa potència que rebien fins ara les 100 primeres famílies.

L’ampliació ha estat possible gràcies a les noves instal·lacions de plaques solars que s’han fet en els darrers mesos, en equipaments municipals, que permeten generar fins a 476KW. Aquesta potència, a banda d’abastir les 300 llars adherides a la CEL, permet destinar 176KW a alimentar diversos equipaments del municipi, i reduir així la despesa energètica. Aquesta ampliació permet també augmentar l’anomenada sobirania energètica de Caldes, ja que, comptant les instal·lacions fotovoltaiques públiques i les privades, un 10% de l’energia que consumeix el poble ja és renovable.

Segons explica el regidor d’Acció Climàtica, Jordi Martín, les famílies que formen part de la CEL notaran un estalvi significatiu a partir del mes de maig que pot arribar als 200 o 300 euros anuals, segons el consum de cada llar. En aquest sentit, el regidor apunta que les llars que ja formen part d’aquest projecte han canviat els seus hàbits de consum d’energia, adaptant la despesa a les hores de més insolació, i per tant de major eficiència de les plaques solars.

“Gràcies a la pedagogia, i a les noves tecnologies que ens permeten programar els electrodomèstics, estem augmentant l’eficiència de l’energia solar.” Més enllà dels habitatges, Martín també destaca el paper de les indústries de Caldes, ja que nombroses empreses han fet instal·lacions fotovoltaiques.

Tot plegat arriba quan es compleixen dos anys de la posada en marxa de la CEL de Caldes, que va començar a caminar a principis de l’any 2022, després de la declaració d’emergència climàtica que el ple va aprovar l’any 2019, i d’un procés participatiu que va decidir-ne el format.

Vint-i-dues instal·lacions noves

Amb la mirada posada al futur, l’Ajuntament de Caldes té com a objectiu desplegar fins a 22 noves instal·lacions. Aquest any 2024 està previst que se’n puguin completar la meitat, que s’instal·laran a les teulades del Safareig de la Canaleta, al Museu Delger, la Piqueta, l’escola El Farell, un habitatge municipal del carrer Molí, l’AjuntaMent, les cases dels Mesters, l’escola bressol Gegant del Pi i el local social d’Els Saulons. Un cop es posin en marxa aquestes 22 noves instal·lacions, han de permetre generar fins a 738KW de potència.

Un dels objectius del consistori és fer arribar la CEL més enllà del nucli urbà, estenent-la a les urbanitzacions i barris. Per això, 10 d’aquestes noves estacions s’instal·laran a les vuit urbanitzacions del municipi. El regidor d’Acció Climàtica apunta que aquest fet “ha de portar els propietaris de cases i xalets a instal·lar plaques solars, i a poder beneficiar-se de la CEL”. De cara al 2025, es preveu obrir un nou procés perquè més famílies puguin formar part de la CEL.

La instal·lació costa 1,2 milions d’euros, 724.000 dels quals es finançaran amb fons europeus Next Generation.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 61 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't