El Consorci Besòs Tordera participa en un projecte europeu que estudia els orígens, rutes i destins dels contaminants químics a l’aigua per avançar cap a la utilització de les aigües regenerades
Es tracta del projecte Promisces, que té 27 socis procedents de nou països diferents de la Unió Europea.
En concret, el CBT participa en un dels casos d’estudi que es fa a les instal·lacions de l’Urban River Lab (URL) que hi ha a l’estació depuradora d’aigües residuals de Montornès. Es tracta d’un laboratori a cel obert format per uns canals d’aigua on es reprodueixen les condicions que l’aigua tractada a la depuradora es pot trobar als rius i facilitar els estudis.
Per fer-ho, s’hi ha instal·lat una planta pilot de regeneració d’aigua centrada en l’eliminació de contaminants industrials complexos. La recerca es fa juntament amb el Centre Tecnològic de Catalunya (EURECAT) i l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Segons informa el CBT, es preveu que la planta estigui a ple funcionament a finals de gener.
“Aquest estudi que es fa a l’EDAR Montornès ens permet extrapolar els resultats a la conca del Besòs i testar a l’URL com la natura pot ajudar en la millora de la qualitat de l’aigua”, va dir Begoña Martínez, cap d’Ecologia del CBT en una jornada participativa per definir estratègies encaminades a la millora de les aigües regenerades que es va fer aquest dimarts a les instal·lacions del CBT a Granollers.
“Podrem conèixer el comportament de microcontaminants en la reutilització de l’aigua i això en ajudarà en la selecció de tecnologies per a la propera implementació d’Estacions de Regeneració d’Aigües”, va afegir Martínez.
Óscar Sierra, president del CBT, va destacar la importància de trobades com aquesta per continuar “fent passes endavant per ampliar els usos de l’aigua regenerada”. “Avançant alhora en la millora i eficiència del cicle de l’aigua i del nostre entorn”, afegia Sierra.
Josep Pascual, tècnic del CBT i responsable del projecte Promisces, va valorar que l’estudi està en sintonia amb els objectius de reutilització de l’aigua que treballa l’ens, que aplega els municipis de les conques del Besòs i la Tordera.
{{ comment.text }}