El Consorci de Residus assumeix la gestió de tota la recollida a Sant Pere

L’actual govern aposta per un sistema de recollida amb contenidors tancats per millorar les xifres de reciclatge i reduir incivisme

L’Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor ha aprovat modificar la gestió del servei de recollida de residus que passa de la modalitat indirecta, que s’aplicava fins ara, a la directa. El 2019 es va adjudicar el servei a Innova Coptalia, un contracte que va finalitzar el 31 de gener passat. A partir d’ara, l’Ajuntament gestionarà de forma directa el servei a través del Consorci de Gestió de Residus del Vallès Oriental, del qual Sant Pere en forma part. El govern municipal defensa la gestió directa com “la més adequada”.

L’alcaldessa, Susanna Martori (Junts), va apuntar que “es fa a través del Consorci perquè l’Ajuntament no té mitjans”. El canvi de model es va aprovar a l’últim ple amb el vot de Junts i del PSC, al govern, i el vot contrari d’ERC i ISP, a l’oposició. L’exacaldessa Pamela Isús (ERC) va apuntar que el sistema de gestió directa “no era el que volia ERC i ISP”, quan van governar en els dos darrers mandats. Van descartar per diverses mancances.

“Poden modificar el preu cada any i això representa una inseguretat pressupostària”, va dir Isús, que va recordar que el seu govern “apostava pel porta a porta” i que “es va començar a treballar en plecs, juntament amb l’oposició”. El sistema proposat pel govern “no és ni sostenible ni eficient”, va concloure. Per la seva part, Dolores López (ISP) reiterava que el model de gestió directa “no era el que s’havia treballat els últims sis anys” i qüestionava que “s’arribi al percentatge de reciclatge que demana la Unió Europea”.

La regidora de Serveis Municipals, Jésica Pérez (PSC), va defensar el sistema de gestió directa i va assegurar que la recollida amb contenidors té un cost del rebut inferior al porta a porta. “El govern anterior ja tenia decidit el porta a porta amb un pressupost de 900.000 euros”, va afirmar. Segons la regidora de Serveis Municipals amb el porta a porta els camions fan més quilòmetres i cal més personal.

Com a alternativa al porta a porta, el govern aposta pels contenidors tancats (o intel·ligents) que permeten identificar la persona que hi diposita els residus. Segons Pérez, en una primera fase, es farien servir bosses xipades i, més endavant, es tancarien els contenidors. Cada habitatge tindrà dues targetes i dues apps per poder-los obrir. La reducció de les àrees amb contenidors va ser un altre dels punts que va criticar ERC. Pérez va explicar que “es redueixen les zones a la meitat però hi haurà més capacitat”.

Turisme de residus

L’Ajuntament de Sant Pere ha denunciat reiteradament les accions incíviques de persones –algunes de pobles veïns on es fa el porta a porta– que porten les escombraries a Sant Pere, deixen la brossa fora dels contenidors o hi dipositen voluminosos. ERC considera que si no hi ha contenidors, com en el porta a porta, “hi ha menys zones per a abandonar-hi els voluminosos”.

“No fan falta contenidors, en el bosc també hi deixen voluminosos”, responia Pérez. Isús va preguntar com es controlaria que es diposités cada residu en el seu contenidor. Pérez apuntava que “des de l’Ajuntament es podrà controlar quins contenidors i quan s’obren”. “Si una persona no fa servir mai el contenidor d’orgànica és que alguna cosa està fent malament.”

A finals de l’any passat l’Ajuntament va començar converses amb el Consorci de Residus per formalitzar un conveni per a la gestió del servei a partir de l’1 de febrer. Paral·lelament Innova Coptalia i el Consorci es van reunir per tractar temes com el nombre de contenidors inventariats, amortitzacions pendents dels vehicles o subrogació del personal. La falta d’acord ha impedit que el Consorci comencés a prestar el servei. Per això, l’Ajuntament va acordar una pròrroga forçosa del contracte de com a màxim quatre mesos.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 137 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't