Una colla de cooperatives del Vallès Oriental es va trobar dimarts a la tarda al restaurant Anònims de Granollers amb l’objectiu d’explorar la possibilitat de fer pols cooperatius a la comarca. Això serviria per mancomunar recursos entre les diferents entitats i tenir un local compartit. També oferir serveis i productes, fer activitats i projectes de manera conjunta o enfortir la xarxa d’economia social i solidària al territori.
La iniciativa fa temps que pesa a la ment de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, que organitzava la trobada. De fet, des de fa uns mesos, diferents cooperatives i entitats d’economia social i solidària s’han estat reunint per valorar els passos a fer. Hi han participat, a més de l’Ateneu Cooperatiu, La Dula, L’Eixida, Quesoni, Neu al Carrer, Sauló, l’associació FESSGra, Granollers Pedala, ComSoc, Erol Urbà i Versembrant. “Ens hem adonat que està creixent molt el teixit de cooperatives al Vallès Oriental”, argumenta la tècnica de l’Ateneu Cooperatiu, Anna Sánchez.
De moment, ja s’ha estat valorant buscar un local municipal a Granollers, imprescindible per poder engegar el pol cooperatiu. “De fet, una de les característiques que té és que es disposa d’un local compartit entre les entitats”, insisteix Sánchez. Ara per ara, l’objectiu és començar per fer-ne un a Granollers, i després estendre’l per la comarca a través de diferents pols territorials que puguin funcionar de manera independent.
D’altra banda, la trobada de dimarts, també va servir per valorar la possibilitat de crear una xarxa d’economia solidària (XES) que aglutini totes les cooperatives de la comarca amb l’objectiu de tenir una sola veu, per exemple, davant l’administració.
Una fórmula que no és nova
La fórmula dels pols cooperatius no és nova, en cap cas. Ja hi ha diverses experiències arreu del país. Amb l’objectiu d’agafar idees i obrir el debat, la sessió de dimarts a l’Anònims va pivotar sobre les experiències dels pols cooperatius del Grup Ecos –a Barcelona– i de La Politja, a Sant Cugat. Van parlar sobre finançament, criteris d’accés, maneres d’organitzar-se o transparència. No hi ha fórmules absolutes. També va intervenir Xavi Palos, un representant de la XES.
A Barcelona, el Grup Ecos està integrat per 17 cooperatives, té personal contractat i els socis paguen quotes per poder formar-ne part. “En canvi, a La Politja ens basem en voluntariat. No cobrem quotes; demanem dedicació d’hores”, va explicar Narcís Sánchez, del pol cooperatiu de Sant Cugat. El seu finançament, d’altra banda, se sustenta a través de subvencions.
Al Grup Ecos tenen una trajectòria més dilatada. Des de fa una pila d’anys tenen un local de referència a Barcelona. “Hi acollim 35 entitats i moltes no són sòcies del grup”, va dir una de les seves integrants, Guernica Facundo. “El més important que mancomunem és l’espai”, va afegir Simona Cerri, de La Politja. També es poden mancomunar eines digitals o, fins i tot, magatzems i furgonetes. Els pols cooperatius, igualment, permeten que les entitats que en formen part siguin de diferents sectors.
En el torn obert al públic, de fet, es va valorar trobar espais compartits amb entitats que aparentment “no tenen res a veure” per tal de cohesionar el territori.
{{ comment.text }}