Creix l’interès per acollir-se als ajuts europeus a la rehabilitació energètica d’habitatges

L’Oficina Comarcal d’Habitatge ha rebut més de 800 consultes relacionades amb els ajuts europeus per fer millores als edificis

L’interès per poder acollir-se als ajuts dels fons europeus Next Generation per a la millora energètica i funcional dels habitatges ha crescut a la comarca en els darrers mesos, segons indiquen els responsables de les oficines d’habitatge i de rehabilitació energètica.

Després d’uns inicis en què encara hi havia molts dubtes sobre el procés que cal seguir per accedir a les subvencions, els responsables de les oficines tècniques de rehabilitació dels col·legis professionals també detecten un increment de les sol·licituds.

Les demandes arriben a l’Oficina Comarcal d’Habitatge o a les oficines dels municipis que en disposen, que són Granollers, Mollet, Parets, Caldes i Sant Celoni, que gestiona tots els municipis del Baix Montseny.

La responsable de l’Oficina Comarcal d’Habitatge del Consell Comarcal, Laura Fusté, explica que les consultes sobre els ajuts a la rehabilitació s’han gairebé duplicat en els primes mesos d’aquest any si es té en compte que durant tot l’any passat se’n van rebre 657, una mitjana de 54 al mes, i que el gener d’aquest any ja se’n van rebre 72 i al febrer 98.

“Inicialment hi havia una certa confusió i potser la gent es desanimava, però ara els mateixos tècnics estan molt més informats i hi ha més interès”, diu Fusté, que destaca el fet que des de l’oficina s’han fet diverses xerrades a la ciutadania i als mateixos tècnics. A l’oficina s’estan tramitant 3 expedients dins del programa 3 dels ajuts (edificis sencers), 54 del programa 4 (habitatges individuals) i 6 del programa 5 d’ajuts a la realització del llibre de l’edifici.

Més de 260 informes a Granollers

A Granollers, l’oficina Granollers Rehabilitació Energètica, ha registrat un total de 264 informes fruit de 273 visites fetes pels tècnics. Els informes fan una diagnosi de l’estat de l’edifici i indiquen quines són les accions que s’hi poden fer. A l’oficina hi ha un total de 19 expedients actius per a la rehabilitació d’habitatges unifamiliars i plurifamiliars.

Per la seva banda, l’oficina tècnica de rehabilitació (OTR) del Col·legi d’Arquitectura Tècnica al Vallès Oriental té oberts expedients per rehabilitar un total de 49 habitatges i per un valor de 879.000 euros a Montmeló (24 habitatges), Parets (12), Caldes (10), Cardedeu (2) i l’Ametlla (1).

El delegat del Vallès Oriental del Col·legi d’Arquitectura Tècnica, Josep Lluís Sala, admet que “l’arrencada del procés ha estat una mica lenta. Nosaltres hem format als tècnics i ara hi ha diversos projectes en cartera”.

El delegat al Vallès del Col·legi Oficial d’Arquitectes, Fermí Aparicio, detalla que té registrats expedients per a la rehabilitació de 16 habitatges, dels quals 13 unifamiliars i 3 en un edifici plurifamiliar. Són de Santa Maria de Palautordera (3), Granollers (2), l’Ametlla (2) i un a Mollet, Parets, Cardedeu, Sant Celoni, Caldes, Santa Eulàlia i Sant Antoni de Vilamajor. “El procés és lent, però en els darrers tres mesos s’ha accelerat i ha augmentat el nombre d’expedients”, diu Aparicio.

Els requisits per optar als ajuts són disposar d’un estudi energètic, tenir al dia la inspecció tècnica de l’edifici i un certificat energètic. A més, cal disposar d’un expedient jurídic en què figurin els propietaris de la comunitat, l’estat financer i si hi ha persones amb vulnerabilitat. En aquesta part, és important disposar de l’assessorament d’un professional d’administrador de finques.

Per poder optar a les subvencions, cal demostrar que s’ha reduït un mínim del 30% de consum d’energia, com gas, gasoil, electricitat o altres i també una reducció del 25% en la demanda de refrigeració i calefacció. I en funció de la reducció del consum es podrà optar a una subvenció més gran.

Així, amb una reducció de més del 30% es pot arribar a un 40% de subvenció, amb un màxim de 6.300 euros per habitatge; amb un de més del 45% de reducció, fins a un 65% de subvenció (11.600 euros per habitatge), i amb una reducció de més del 60%, fins a un 80% de subvenció, amb un màxim de 18.800 euros per habitatge. Els ajuntaments poden complementar aquests ajuts europeus amb subvencions pròpies.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

En aquesta enquesta han votat 809 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't