Demanen presó permanent per al veí de Vilamajor acusat de matar una parella d’avis a Barcelona

El judici a l’home, acusat de dos assassinats, s’allargarà fins la setmana que ve a l’Audiència

La fiscalia i l’acusació particular demanen dues penes de presó permanent revisables per al veí de Sant Antoni de Vilamajor acusat de matar una parella d’avis de més de 80 anys al barri de la Bordeta, a Barcelona, l’agost de 2019. Se l’acusa de dos assassinats amb traïdoria i acarnissament. L’home, que treballava com a comercial venent productes per a persones grans, va ser detingut el febrer de 2021 pels Mossos.

A banda dels dos crims, se’l jutja per un delicte continuat d’estafa i per dos delictes de robatori amb violència. Per aquests altres fets, la fiscalia proposa penes de 12 anys i 7 mesos de presó. El judici, que es fa amb jurat popular, es va iniciar dilluns a l’Audiència de Barcelona. L’acusat declararà en la darrera sessió. Està previst que s’allargui fins dilluns que ve, quan hi ha prevista la presentació de les conclusions i els informes finals de les parts.

Segons la fiscalia, l’home va mantenir relació comercial amb la parella d’avis des del març de 2019 i els va vendre una gran quantitat de productes, la majoria innecessaris. D’aquesta manera, va aconseguir una gran suma de diners. Amb la confiança generada, va obtenir també dades personals que li van permetre apoderar-se de diners dels avis i retirar 200 euros en efectiu d’un dels seus comptes. El crim, sosté la fiscalia, s’hauria produït quan la parella el va descobrir i li va retreure l’estafa.

En la sessió de dimarts, va declarar l’exparella, amb qui va tenir una relació de cinc anys. Va relatar com en aquell període el comercial de Sant Antoni de Vilamajor estava molt nerviós per la manca de diners. També va recordar que el dia 16 d’agost de 2019 –quan es calcula que es va produir el crim perquè els cossos no es van descobrir fins dies després quan els veïns de l’edifici van alertar d’una forta pudor a la policia– va arribar tard a l’hora de sopar.

També va relatar que, quan van veure la notícia a la televisió del doble crim a Barcelona, l’home va explicar que havia anat a fer visites com a comercial en aquell edifici però que va donar per suposat que les víctimes no eren les persones que ell coneixia. El febrer de 2021, dies abans de ser detingut, la dona va admetre que va començar a preocupar-se quan els Mossos van fer un escorcoll al domicili de Sant Antoni de Vilamajor i a cotxes de la família. En una trucada interceptada pels Mossos, el detingut la calmava i li assegurava que els Mossos no tenien “res” contra ell.

Alguns excompanys de feina de l’acusat van descriure’l com una persona “poc formal” i que feia servir eines “poc ètiques” per vendre productes.

Els Mossos conclouen que els dos ancians assassinats a Barcelona el 2019 no es van poder defensar

Els Mossos d’Esquadra consideren que l’agressor dels dos avis morts al seu pis de Barcelona l’agost del 2019 va actuar de forma ràpida i sorprenent i sense deixar capacitat de reacció als ancians. Així, els investigadors conclouen que les víctimes van deixar entrar l’agressor a casa seva perquè el coneixien, que estaven asseguts i relaxats al saló i que no van poder defensar-se, perquè no es van trobar signes de baralla ni ADN de cap altra persona a les ungles dels dos morts. Així, han recordat que el matrimoni tenia més de 80 anys i que la dona gairebé no podia caminar. També han explicat que tenien diverses punyalades fetes ràpidament.

En la quarta sessió del judici amb jurat a l’Audiència de Barcelona, ha estat el torn de les pericials criminalístiques. Els agents de la policia científica que van analitzar l’escena del crim han explicat que es van trobar un pis amb les persianes abaixades, amb els dos cossos en putrefacció i amb grans tolls de sang. La sang va afectar el circuit elèctric i no hi havia llum a l’habitatge.

No van poder treure les empremtes dactilars dels cadàvers perquè estaven molt deteriorats després d’almenys cinc dies d’haver mort i en un pis tancat en ple mes d’agost. Els cadàvers tenien diverses punyalades que semblaven fetes de forma molt ràpida, i els cossos estaven asseguts a dues butaques del saló, en posició relativament relaxada. A les ungles no es va trobar ADN de cap tercera persona i els braços no presentaven signes de defensa. Tampoc a la resta de la casa hi havia senyals de violència i l’entrada al pis no estava forçada.

Per tot això, conclouen que l’agressor coneixia les víctimes, que el van deixar entrar. Per sorpresa va atacar-les amb algun objecte tallant, i posteriorment es va endur joies i algun objecte de valor.

La científica no va trobar cap empremta de l’acusat al lloc dels fets, ni el seu ADN, però va poder vincular les joies robades al pis amb ell perquè les havia revenut a una botiga.

També han declarat els mossos que van detenir l’acusat i van escorcollar el seu pis. Durant l’escorcoll l’home es va posar nerviós, o almenys ho va simular, i va dir que s’ofegava i que necessitava ‘ventolín’. En contra dels protocols policials habituals va passar d’estar emmanillat a l’esquena a portar les manilles al davant. En un moment determinat va demanar ingerir unes pastilles que tenia sobre el moble del menjador, sense especificar quin medicament era. No hi havia capsa, ni prospecte ni recepta, i els agents no li ho van permetre. Van avisar efectius del SEM que, sota la seva responsabilitat, li van deixar prendre una pastilla de cop i volta. Era burundanga, una droga que provoca son i, en certes dosis, la mort. L’home va caure somnolent.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 106 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't