La depuradora de Caldes obté el 41% de l’energia de plaques solars

El Consorci Besòs Tordera ha posat en marxa una tercera instal·lació de producció elèctrica a partir del sol que se suma a les dues existents en aquesta EDAR

El 9 Nou
14/12/2024
Granollers

El 41% de l’energia elèctrica que consumeix l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Caldes ja prové de les plaques fotovoltaiques que s’hi han instal·lat.

El Consorci Besòs Tordera ha enllestit i posat en marxa el tercer grup de plaques amb una potència de 54,6kWp que s’ha fet a la coberta del nou edifici de deshidratació. Se sumen a les instal·lacions que ja hi havia en marxa: la de 45,2kWp al sostre de l’edifici de control i de la coberta de l’aparcament per a vehicles, que es va estrenar el juliol de l’any passat, i la de 49,5kWp de la zona de l’entrada, que està operativa des del desembre de 2023.

En total, la depuradora de Caldes disposa de 324 plaques fotovoltaiques amb una potència total de 149,3kWp. La capacitat de producció estimada és de 240MWh/any. Equival al consum mitjà de 68 llars d’acord amb els criteris de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia (IDAE amb les sigles en castellà) de l’Estat.

La instal·lació permetrà estalviar l’emissió de 50,6 tones de diòxid de carboni a l’atmosfera, segons les dades que ha facilitat el Consorci Besòs Tordera, que gestiona aquesta planta de tractament d’aigües residuals. L’EDAR de Caldes està dissenyada per tractar 6.000 metres cúbics d’aigües residuals al dia que arriben a través d’una xarxa de col·lectors de 12,26 quilòmetres. L’aigua tractada s’aboca a la riera de Caldes.

Amb les plaques fotovoltaiques a les depuradores, el CBT impulsa una estratègia per fer més sostenibles les seves instal·lacions.

Amb tot, la principal font d’energia renovable que es fa servir a les EDAR és el biogàs que s’obté en el procés de depuració de les aigües residuals i de la digestió anaeròbia dels fangs produïts durant aquest procés. El biogàs generat permet produir 4.288MWh/any d’electricitat. Representa el 23,2% de la que es necessita per fer funcionar les instal·lacions de depuració d’aigües residuals de l’àmbit del Consorci Besòs Tordera. Aquesta producció equival a la despesa de més de 1.200 llars.

LA PREGUNTA

Aquest any participarà del sopar de Nadal d’empresa?

En aquesta enquesta han votat 176 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't