Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal assentat al Vallès Oriental amb ramificacions al Barcelonès per defraudar companyies asseguradores per un valor de més de 250.000 euros. Hi hauria 19 empeses afectades, a les que es van contractar 39 pòlisses d’assegurances. La investigació policial va durar un any i va culminar dilluns passat amb la detenció de set persones i dues més denunciades com a presumptes integrants del grup que va dur a terme el frau.
El líder del grup era pèrit d’assegurances i amb el coneixement que això li aportava contractava assegurances en diverses companyies per a un mateix local, provocava un sinistre i acabava cobrant diverses indemnitzacions pel mateix fet.
Els investigadors consideren acreditat que el grup estava format per persones amb vincles familiars o professionals. Les 39 pòlisses contractades a les 19 companyies asseguradores eren de la llar. El risc assegurat s’ubicava en quatre adreces diferents corresponents a domicilis i locals situats a Canovelles, Lliçà d’Amunt, Parets del Vallès i Santa Eulàlia de Ronçana.
Els investigats inicialment contractaven les pòlisses d’assegurança de manera simultània a diferents companyies. És a dir, una mateixa llar tenia al voltat de cinc pòlisses d’assegurança que cobrien el mateix risc.
A continuació causaven els danys originals que permetien comunicar el mateix sinistre a les diferents companyies, de manera que per cada sinistre es cobraven diferents indemnitzacions. Els diners s’ingressaven en comptes bancaris a nom del líder del grup.
Seguint aquest mecanisme, aquest hoe va llogar un local a Lliçà d’Amunt i al cap de dos mesos el local es va assegurar amb nou companyies diferents. Totes les pòlisses tenien la mateixa vigència i constaven a nom de la mateixa persona, també vinculada a la trama.
Al cap de vuit mesos de la contractació, es va causar un sinistre a propòsit que causava la inundació del local i conseqüentment danys al parquet que hi havia instal·lat. Aquest únic sinistre, serviria per comunicar els danys causats a totes les companyies. El líder del grup atenia normalment els pèrits quan anaven a veure els desperfectes i els manifestava que preferia reparar els danys amb professionals de la seva confiança i per tant sol·licitava la indemnització i no la reparació. El grup aportava els mateixos pressupostos i factures, emesos per professionals vinculats a la trama.
Finalment, les companyies entenien que els danys havien estat reparats i ingressaven les quanties corresponents a les indemnitzacions atorgades als comptes corrents que figuraven als expedients. Així, per aquests nou sinistres declarats fraudulentament a Lliçà, el grup va ingressar indemnitzacions per prop de 35.000 euros.
Aquesta dinàmica es va anar repetit en altres locals llogats a Canovelles, Parets del Vallès, i un habitatge a Santa Eulàlia de Ronçana. En conjunt, el grup va ingressar prop de 250.000 euros.
{{ comment.text }}