Dies per als refugis climàtics

El primer pic de calor d’aquest estiu activa els espais que els ajuntaments del Vallès Oriental han establert com a refugis climàtics

El primer pic de calor intensa d’aquest estiu activa els espais que els ajuntaments del Vallès Oriental han establert com a refugis climàtics i, per tant, com a llocs per emparar-se de les altes temperatures. N’hi ha almenys uns 170 de repartits arreu de la comarca entre parcs i jardins amb grans zones d’ombra o equipaments públics amb sistemes de climatització que permeten evitar les temperatures més altes.

Només a Granollers, l’Ajuntament llista una cinquantena de refugis de la calor. La meitat són espais verds de parcs i places amb zones d’ombra. La resta són edificis públics, la majoria dels quals amb sistemes de climatització, que es posen a l’abast de la ciutadania d’acord amb els seus horaris d’obertura.

Una nena a la font de la Dona d'Aigua
Una nena a la font de la Dona d’Aigua a Mollet / Griselda Escrigas

Mollet llista 12 refugis climàtics a la ciutat. N’hi ha set d’interiors entre els quals el mateix ajuntament, la comissaria de la Policia Municipal o la biblioteca Jordi Solé Tura-Can Mulà. I cinc d’exteriors tres dels quals amb fonts d’aigua públiques que permeten refrescar-se: la Dona d’aigua, l’Arc de les Pruneres i les fonts del Parc dels Colors. A Parets, n’hi ha 11.

A Cardedeu, s’ofereixen vuit espais com a refugis, tres dels quals tanquen durant uns dies a l’agost i al setembre. També 11 espais verds i la piscina exterior del GiM10 amb entrada gratuïta a col·lectius de risc quan hi ha declarada onada de calor.

Caldes té cinc espais com a refugis climàtics, a més de la piscina de les Cremades, amb accés gratuït per a determinats col·lectius en cas d’onada de calor.

Sant Celoni disposa de nou espais per evitar les altres temperatures. Hi ha espais com l’OAC de l’Ajuntament o els bars del camp de futbol, el Teatre Ateneu i el casal d’avis.

A Lliçà d’Amunt, s’inclouen els casals de la gent gran del centre i de Palaudàries, el local social de Ca l’Artigues i la piscina.

Lliçà de Vall ofereix tres equipaments: El Kaliu, el casal de gent gran i l’OAC.

Montmeló té com a espais per protegir-se de la calor la biblioteca, l’Estació Jove i el Casal de la gent gran a banda de la piscina municipal. També disposa d’una font lúdica.

A Sant Feliu, hi ha la piscina, la biblioteca, el centre cívic La Fonteta i el casal de gent gran.

Vilanova obre la biblioteca i la piscina. També es valora declarar refugi climàtic el casal d’avis.

A Gualba, els espais triats són Can Sanmartí, l’OAC, el parc de la Riera i la piscina.

Santa Eulàlia té la biblioteca, la piscina i La Fàbrica a banda dels parcs de la Fàbrica, el bosc de l’escola Ronçana i el parc de Sant Simple.

Martorelles ha declarat refugis climàtics la biblioteca, El Safareig, el bar de La Vinya i l’Era Jove. A l’exterior, els parcs de Can Sunyer, la ronda del mercat, la plaça Catalunya i el pati de Carrencà.

A la Roca, n’hi ha sis: tres zones verdes i tres equipaments.

A l’Ametlla, hi ha l’ajuntament, Can Muntanyola i la biblioteca, a banda de les dues piscines.

L’Ajuntament de les Franqueses té la biblioteca i el casal d’avis de Bellavista, el casal cívic i la biblioteca de Corró d’Avall a banda de les piscines exteriors.

A la Garriga, són refugis climàtics la biblioteca Núria Albó i la piscina municipal.

A Bigues i Riells del Fai, l’Ajuntament posa a disposició de la ciutadania el casal d’avis amb servei d’agent cívic i material de lectura oci.

Cànoves i Samalús té la piscina municipal i la pista coberta.

Mapes interactius

El Departament d’Interior ha elaborat un mapa interactiu de refugis climàtics a Catalunya. Del Vallès Oriental, se’n recullen prop de 40 repartits en una dotzena de municipis diferents. No hi són tots perquè no tots els ajuntaments han traslladat la informació.

L’Ajuntament de Granollers també té al seu web un mapa interactiu amb informació de tots els refugis climàtics de la ciutat. En el cas del Moianès, el mapa d’Interior en recull una dotzena repartits en cinc municipis.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 169 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't