Duran Joiers baixa la persiana després de 80 anys a Granollers

Antoni Duran Clavera, pare d’Antoni Duran Montserrat, va arrencar el negoci l’any 1943 fent les primeres joies per encàrrec

El 9 Nou
12/03/2023
Granollers

Duran Joiers va tancar dissabte de la setmana passada una història de 80 anys d’activitat al centre de Granollers. La mort d’Antoni Duran Montserrat el 20 de febrer passat a 73 anys ha avançat la decisió que ja s’havia anunciat i que tenien previst materialitzar durant aquest proper mes d’abril. Familiars i persones que han treballat a la joieria es van aplegar dissabte al local en el darrer dia d’activitat després de fer liquidació dels estocs durant diverses setmanes.

Antoni Duran Clavera, pare d’Antoni Duran Montserrat, va arrencar el negoci l’any 1943. Va ser en un petit espai sota l’escala d’un edifici del carrer Santa Anna. Va començar a treballar amb una petita estellera –el taulell que fan servir argenters, joiers o clavadors de pedres per a la seva activitat– i feia joies per encàrrec.

Pocs anys més tard, va obrir la primera botiga de cara al públic. Va ser al carrer Anselm Clavé, als números 10 i 12. És el local –actualment ocupat per Orange– on la botiga i el taller van estar més anys, una cinquantena. Després, van traslladar-se al local situat just al costat, al número 14, que van ocupar fins aquest dissabte.

Antoni Duran Montserrat va seguir l’ofici del seu pare: va estudiar joieria a l’escola Massana, de Barcelona, i va incorporar-se al negoci familiar. Després, en va agafar el relleu. Va estar al capdavant de la botiga i treballant fins al darrer dia. “Ja estava ingressat a l’Hospital que li vam pujar uns anells perquè els donés el seu vistiplau”, comenta Tània Duran, una de les seves filles.

Antoni Duran fent una de les Porxades que elaborava a la joieria des de fa anys
Antoni Duran fent una de les Porxades que elaborava a la joieria des de fa anys / Família Duran

Tots aquests anys, Duran Joiers s’ha caracteritzat per fer dissenys propis de joies al seu propi taller. Sempre van fer una aposta per l’ús de brillants i materials de molta alta qualitat. “No vam treballar mai amb zirconites”, un tipus de pedra que imita el brillant, comenta Tània Duran. Una de les peces que elaborava Duran eren unes reproduccions de l’edifici de la Porxada. Les feia de llautó o plata en uns motlles que van crear a la mateixa joieria. “Feia tot el procés”, recorda la seva filla.

En paral·lel, Duran va impulsar altres negocis: va obrir una botiga de roba infantil de la marca Benetton, al mateix local del carrer Anselm Clavé on hi va haver primer la joieria. Anys més tard, cap al 2007, va canviar la franquícia de Benetton per la de la marca Z. El 2019, va traslladar aquesta botiga a un local del carrer Santa Anna.

La desaparició de la franquícia Z va fer que la primavera de 2021, Antoni Duran canviés la marca per la de Name Meet, la que hi ha actualment. També va impulsar el restaurant La Peixera de Santa Carme, en un local darrere l’estació d’autobusos. Als anys vuitanta, Duran va presidir la Unió de Botiguers de Catalunya.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 461 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't