Un total de 2.364 habitatges de Montmeló veuran com l’Ajuntament els bonifica part del rebut de la taxa d’escombraries d’aquest any per haver reciclat de forma constant els residus orgànics durant tot l’any passat. El consistori pot aplicar, per primer cop, aquest tipus de bonificació gràcies a la implantació de la recollida amb contenidors tancats –per obrir-los, els veïns s’han d’identificar amb una targeta– que es va fer l’octubre de 2022.
La bonificació s’aplica als rebuts d’habitatges que han dipositat bosses amb brossa orgànica als contenidors que tenen assignats un mínim de 36 setmanes a l’any. A la pràctica, veuran com la taxa es redueix lleugerament respecte l’import que havien pagat al 2023 perquè la bonificació supera l’increment del 5% del preu del rebut que el ple de l’Ajuntament havia aprovat.
Els 2.364 rebuts bonificats representen gairebé el 74% de les targetes de gestió de residus que s’han activat. Segons fonts municipals, hi ha un 4% més d’habitatges que han quedat molt a prop d’assolir el mínim d’aportacions de brossa orgànica durant almenys 36 setmanes l’any.
En alguns casos, la rebaixa serà encara més gran perquè l’Ajuntament incorpora descomptes a la taxa per aquells habitatges on es fa compost casolà i fan un ús mínim de la deixalleria municipal al llarg de l’any. Si se sumen totes tres, es pot arribar a obtenir un descompte del 46% del rebut. Des de l’Ajuntament, es fa una valoració “molt positiva” de les dades. “Animem la ciutadania a continuar reciclant perquè és un bé per a tothom”, diuen.
Montmeló és el primer municipi del Vallès Oriental que ha apostat per la recollida amb contenidors tancats. S’aplica als contenidors de la recollida de la resta, la matèria orgànica i els envasos lleugers. Els de resta només es poden obrir els dimecres i diumenges. En canvi, els destinats a la brossa orgànica i els envasos lleugers es poden activar qualsevol dia de la setmana però sempre després d’identificar-se amb la targeta. Els contenidors de paper i cartró i vidre han continuat sent accessibles sense necessitat d’identificar-se. Es va fer així perquè el volum d’impropis que s’hi detectava era molt reduït.
Des de la implantació de la recollida amb contenidors tancats l’octubre de 2022, el percentatge de recollida selectiva al municipi s’ha mantingut per damunt del 60% amb les dades publicades per l’Ajuntament durant el primer any. Això va permetre més que doblar les xifres que hi havia amb els contenidors oberts. L’agost de 2022, es va recollir de forma selectiva el 31% de la brossa.
El mateix mes de 2023, es va superar el 68%. Si es comparen els mesos de setembre de 2022 i 2023, la fracció resta –els residus que no es reciclen i van a la planta incineradora de Mataró– van reduir-se a la meitat: de recollir 139.200 quilos de resta a 70.780. La brossa orgànica es va comportar a la inversa: va pujar de 52.620 a 80.280, un 58%. El creixement de la recollida d’envasos també va ser espectacular: un 64% més.
{{ comment.text }}