La línia de bus urbà de Lliçà d’Amunt que connecta amb Granollers passarà a tenir una freqüència de cada mitja hora en les properes setmanes. Serà quan s’obri el nou pas inferior sota la carretera C-17 que s’ha fet a l’alçada del sector comercial de Can Montcau i el nucli de Can Franquesa, de Granollers. Quan entri en servei aquest nou accés, la línia de Transports de Lliçà d’Amunt (TLA) que va a Granollers canviarà el seu recorregut i els busos tornaran per aquest pas i donaran servei al sector comercial i industrial de Can Montcau.
És una de les novetats del servei TLA, que coincideix amb la celebració del 25è aniversari de la seva creació. L’Ajuntament ho va celebrar fa uns dies amb un acte a la biblioteca de Ca l’Oliveres al qual van assistir representants de l’empresa que gestiona el servei, Sagalés, altres empreses col·laboradores, conductors i tècnics del servei i representants de l’Ajuntament.
Mariona Pedrerol, primera tinent d’alcalde i regidora de Transport Públic, posava de relleu que l’any 1999, quan es va crear el servei, va transportar unes 3.000 persones i preveu que aquest any acabi amb prop de 400.000. Pedrerol destacava el fet perquè, a més a més, per la seva població, Lliçà d’Amunt no està obligat per llei a tenir un transport urbà. I posava de relleu el fet que Lliçà d’Amunt és el sisè poble de Catalunya amb més viatgers en el bus urbà en proporció amb el seu nombre d’habitants.
Només el superen Sabadell, Terrassa, Mataró, Manresa i Rubí. I, a més del servei en si, remarcava tota la feina que es fa per promoure’l. “Aquí fem xerrades a les escoles i, més recentment, també als casals de gent gran.”
Per la seva banda, l’alcalde, Ignasi Simón, es mostrava orgullós del servei. “Som un exemple a Catalunya d’aquesta transformació.” I també posava èmfasi en tot el que acompanya el servei. “El bus són moltes coses. Són les marquesines, els bancs, els senyals, la publicitat…”
Durant l’acte, es van lliurar als assistents reproduccions en miniatura d’autobusos del servei. Unes maquetes que el tècnic de mobilitat de l’Ajuntament, Blai Aparici, destacava. “Les fa una empresa alemanya i el fet que una empresa alemanya s’hagi fixat en nosaltres és molt notable. De fet, només en fa dels busos de Barcelona, Madrid i Sant Sebastià a més del nostre.”
Segons les dades que es poden veure en una exposició a la biblioteca de Ca l’Oliveres, TLA va transportar l’any passat 335.082 persones, un 24% més que l’any anterior quan en el conjunt de la Regió Metropolitana de Barcelona va créixer un 17% i, en concret, en el segment dels busos urbans, un 4%. Els dies laborables, els busos de TLA van transportar una mitjana de 1.225 persones i els caps de setmana i festius, 247. El 10 d’octubre es va batre el rècord amb 1.810 persones. Destaca l’augment del corredor de Granollers, amb un augment del 42%.
Blai Aparici té clar les claus de l’èxit. “Fer pedagogia, apostar per un projecte, dignificar el servei i tot el conjunt, tenir una imatge, que tots els col·laboradors es coneguin entre ells… Hi ha moltes coses al darrere, muntar una prioritat semafòrica, el disseny de marca… Hi ha molts altres municipis que al Vallès han celebrat ja 25 anys i ells ni ho saben perquè vol dir que no li posen valor. Perquè quan poses valor i sobretot passió a les coses, sempre donen resultat.” I també recursos. De fet, segons Aparici, Lliçà d’Amunt és el tercer municipi de Catalunya en inversió per habitant en el servei de bus, només darrere de Barcelona i Tarragona.
{{ comment.text }}