El Consorci Besòs Tordera prova a Montornès un sistema per eliminar contaminants industrials de l’aigua

S’ha triat l’EDAR de Montornès pel volum d’aigua que tracta, per l’origen industrial que té i per l’existència de l’Urban River Lab

El Consorci Besòs Tordera ha posat en marxa a l’EDAR de Montornès una planta pilot per eliminar de l’aigua contaminants industrials complexos i regenerar-la perquè es pugui fer servir per a usos agrícoles. Es tracta del projecte PROMISCES, en què hi participen 27 socis de 9 nacionalitats europees, i que ha rebut una aportació de 12 milions d’euros de fons europeus, 200.000 dels quals s’han destinat a la planta vallesana.

L’objectiu és eliminar els contaminants amb un generador d’ozó i a través de l’oxidació amb cel·les electroquímiques, per, posteriorment, fer passar l’aigua per un sistema de depuració natural amb sorres i plantes. La prova es fa en un entorn rodejat d’indústries i amb una població equivalent a 200.000 habitants.

La planta va entrar en funcionament el passat mes d’abril, i forma part dels set casos d’estudi dins del projecte europeu PROMISCES, emmarcat en el Pacte Verd Europeu. L’objectiu és eliminar de l’aigua els contaminants complexos derivats de l’ús industrial per aconseguir-ne de regenerada i destinar-la a l’agricultura.

La promoció de la circularitat de l’aigua i la seva reutilització té especial interès en un entorn com el que es troba l’EDAR de Montornès, amb capacitat per a tractar-hi entre 20.000 i 24.000 metres cúbics diaris, que equival a uns 200.000 habitants. “Es troba en un polígon industrial, i també hi tenim l’Urban River Lab (URL), que permet donar una volta més enllà al projecte”, explica Begonya Martínez, cap de l’àrea d’Ecologia del Consorci Besòs Tordera.

El sistema es basa en eliminar de l’aigua els contaminants persistents, mòbils i tòxics, així com els elements que són fàcilment transportables a través de l’oxidació i amb cel·les electroquímiques, sense la intervenció de químics en el procés. Això és possible perquè s’hi incorpora un generador d’ozó, que agafa l’aire atmosfèric i el concentra per posar-lo en contacte amb l’aigua, i posteriorment es passa per una pila que genera una corrent elèctrica que separen els elements contaminants de l’aigua.

Els nous canals de l’Urban River Lab / Ferran Polo

Posteriorment, l’aigua resultant passa pel sistema URL, fet que permet donar-li una volta més a l’experimentació en l’aigua, de la qual se’n prenen mostres en diferents punts i moments del procés. “És un filtre de sorres de diferent tipus de gra, on hi ha unes plantes amb unes arrels específiques que ajuden a retirar els contaminants, i en aquest cas es junta amb l’aigua de sortida de la planta i es retorna al riu”, explica Martínez.

El projecte en global disposa d’una aportació íntegra europea de 12 milions d’euros, que ha assumit Eurecat. D’aquests, 200.000 euros s’han destinat a la planta de Montornès, que estarà operativa fins el mes de juliol. S’espera que es puguin conèixer els resultats obtinguts de la prova pilot al setembre d’aquest mateix any.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 147 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't