El Consorci de Gallecs revisa les llicències dels pagesos per evitar l’abocament de purins

Alerta que alguns conreadors han cedit els drets sense autorització a empreses que aboquen purins

El Consorci de Gallecs i l’Institut Català del Sòl (Incasol) treballen conjuntament per actualitzar les dades dels conreadors dels terrenys de l’espai natural per tal d’evitar l’abocament de purins als camps.

En un comunicat, els responsables del consorci expliquen que hi ha alguns pagesos que exerceixen l’agricultura convencional –no ecològica– i que s’han jubilat en els darrers anys o han deixat la seva activitat professional i han cedit els drets d’aquestes terrenys públics, sense cap autorització, a empreses que tenen com a finalitat l’aplicació de purins.

Afegeix que aquestes dejeccions provenen de granges intensives deslligades de la terra i que les seves males praxis provoquen greuges ambientals a l’espai natural, com ara la contaminació dels aqüífers i la pèrdua de biodiversitat per l’eliminació dels marges, entre d’altres.

El consorci recorda que la llicència que es va atorgar als pagesos de Gallecs l’any 1984 era intransmissible i, a dia d’avui, cal fer aquesta actualització per regular l’activitat agrícola dins del parc.

L’abocament de purins a Gallecs la van denunciar la setmana passada diverses entitats, com l’Associació de Veïns de l’Espai Rural, l’Associació Agroecològica de Gallecs SAT, la Plataforma per a la Defensa de Gallecs i l’Ateneu de Gallecs.

Aquestes entitats es pregunten “com és possible que no existeixi cap mena de regulació o prohibició d’abocament de purins en espais naturals protegits?” i alerten que “els aqüífers de Gallecs es troben tan contaminats per excés de nitrogen que en desaconsellen l’ús de boca”.

També lamenten la manca d’un pla especial que en reguli els usos, fet que consideren “una flagrant inacció de l’Incasol”, la no inclusió a la Xarxa Natura 2000 o no declarar l’espai com a refugi de fauna.

Per la seva banda, el consorci diu que l’aplicació de purins és incompatible amb l’objectiu de desenvolupar un projecte agroecològic que actualment ja suma 200 hectàrees i fer-lo compatible amb el medi natural i l’ús públic que suma uns 800.000 visitants cada any.

Recorda que els purins poden portar residus d’antibiòtics, antiinflamatoris, hormones, antiparasitaris i altres residus de síntesi química que comprometen el futur dels terrenys.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't