El jutge anul·la una sanció a un veí de Granollers multat per falta de respecte a dos policies locals

Els fets van passar el març de 2021 a l’escola Ponent. La Policia Local va denunciar a Antonio Morillas per falta de respecte als agents

El Jutjat Contenciós Administratiu número 16 de Barcelona ha anul·lat una sanció de 300 euros que l’Ajuntament de Granollers havia imposat a un veí de la ciutat, Antonio Morillas, que, segons un informe de la Policia Local, va cometre una falta de respecte i consideració contra dos agents. La sanció es va imposar en aplicació de la Llei 4/2015 de Seguretat Ciutadana, la coneguda com a Llei mordassa.

Els fets que van donar lloc a la sanció es van produir el 22 de març de l’any 2021, quan, segons relata Morillas, ell havia anat a recollir la seva neta a l’escola Ponent. “Un exalumne de l’escola, de 13 anys, venia, amb un altre noi, cap a l’escola a buscar al seu germà. Tots dos venien caminant tranquil·lament i portaven un patinet a la mà amb el casc penjat del manillar.”

Segons Morillas, en aquell moment, dos agents de la Policia Local “van anar cap a ell, li van demanar els papers del patinet i com que no els tenia, l’hi van confiscar”. “Clar, el nen, de 13 anys, no sabia què fer i plorava. Com que era l’hora de sortida, es va formar un cert rebombori i la gent s’hi va anar acostant. Jo no vaig intervenir al principi, però després vaig decidir que ho comunicaria a l’Ajuntament i vaig fer una foto als policies. Llavors, un d’ells va venir i em va demanar que m’identifiqués. Em va dir que només era per si feia un mal ús de la fotografia.” La raó que van esgrimir els policies era comprovar que el patinet no era robat.

Finalment, Morillas no va fer cap instància a l’Ajuntament perquè va ser l’AMPA de l’escola la que va demanar una reunió amb l’Ajuntament per tractar sobre els fets. “Deduïm que la Policia Local es va sentir molesta perquè aquesta reunió va ser molt tensa. I em va arribar la multa el dia 28 d’agost.” En els motius de la sanció es deia que Morillas havia faltar al respecte als policies titllant-los de “feixistes” i “votants de Vox”. Morillas, però, ho nega: “Jo no ho vaig dir. Potser alguna altra de les persones que hi havia sí, però jo no.”

Un contenciós administratiu

Morillas va presentar al·legacions a la sanció, que van ser rebutjades i, posteriorment, un recurs de reposició que no va tenir resposta. Llavors, va decidir acudir a la justícia i el juny de l’any passat va presentar un contenciós administratiu que el jutge va acceptar al setembre. El judici es va fer el dia 20 de gener passat i la sentència va anul·lar la sanció arran del dubte que existia sobre quina persona va dirigir les paraules als policies.

La resolució judicial diu que les actes dels agents incloses en l’expedient “gaudeixen d’una presumpció de veracitat i un valor provatori”, però que en aquest cas “s’ha practicat una prova que permet, com a mínim, posar en qüestió la veracitat de l’acta”. El jutge es refereix a les declaracions de diverses persones que van presenciar els fets i que van afirmar que l’actitud de Morillas “va ser tranquil·la i que, si bé és cert que va increpar l’actitud dels agents, no els va faltar al respecte”.

Unes declaracions que, segons el jutge, permeten posar en dubte que fos Morillas qui va insultar els agents “atès el fet que hi havia desenes de persones al voltant dels agents”. Per això, “no resulta possible determinar la seva responsabilitat fora de tot dubte raonable”.

Malgrat això, segons el jutge, els dubtes que es plategen justifiquen que no s’imposin les costes del judici a cap de les dues parts. Així, Morillas va haver de pagar de la seva butxaca el que li va costar el procés, que quantifica en uns 1.000 euros. Però assegura que “no és pels diners, és per dignitat”. Ara espera que l’Ajuntament compleixi la sentència, que és ferma, i li retorni els 300 euros de la multa, més els interessos de demora.

Per la seva banda, el Comissionat de Cohesió i Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Granollers, Jordi Samsó, ha posat de relleu que els policies havien acudit a les portes de l’escola perquè la mateixa direcció ho havia demanat.

Sobre la sentència del jutjat, remarca que “els policies van considerar les paraules com una manca de respecte i consideració i la sentència reconeix que ho eren, atribueix la presumpció de veracitat als policies, però com que hi havia testimonis que algú ho va poder dir, però no el senyor Morillas, hi ha dubtes raonables”.

Samsó també remarca que és significatiu el fet que la sentència no imposi les costes a cap de les dues parts i, per tant, no obliga l’Ajuntament a fer-se’n càrrec. Afegeix que “les accions de la policia sempre es poden revisar, però la sentència diu que les paraules que es van dir són una manca de respecte i consideració”.

Informe del Síndic de Greuges

D’altra banda, el síndic de greuges va emetre un informe sobre el cas a finals de desembre passat en què posa de relleu que l’actuació policial potser no va ser la més encertada tenint en compte el lloc i el moment en què es va fer, a la sortida de l’escola i amb moltes persones, inclosos nens, al voltant.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't