L’emergència per sequera tanca l’accés a l’aigua als horts urbans municipals

L’Agència Catalana de l’Aigua no permet fer servir ni aigua de boca, ni la regentada ni la freàtica als horts urbans per regar hortalisses

La situació d’emergència per la sequera tanca l’accés a l’aigua als espais d’horts municipals. Segons han concretat fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua a EL 9 NOU, els horts urbans situats dins del municipi no poden regar amb aigua de xarxa –i, per tant, destinada al consum humà– en l’actual situació de sequera. A més, detallen, també tenen limitat l’ús d’aigua regenerada –prové de depuradores i no és apta per al consum humà– i d’aigua freàtica. Aquestes darreres opcions només es poden fer servir per a regs de supervivència de l’arbrat. Per tant, “en queda exclòs el reg directe d’hortalisses”.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Montornès ja ha fet efectiu el tancament del subministrament d’aigua als horts municipals que hi ha al tram final de l’avinguda Mogent i on hi ha una quarantena de parcel·les d’uns 35 metres quadrats cadascuna.

“No ens deixen cap altra opció”, assegura Mar García, regidora de Territori i Sostenibilitat. “Si ens haguessin donat l’opció de fer-ho amb aigua freàtica o regenerada hauríem estudiat opcions per fer-ho viable”, afegeix.

Fins ara, Montornès ja aplicava limitacions en el consum d’aigua d’acord amb els criteris establerts pel govern amb una reducció de 10 metres cúbics d’aigua al dia per al conjunt d’hortolans. Tot i el tancament del reg, Montornès permet l’accés dels titulars de les parcel·les als horts “perquè puguin anar a fer un manteniment o recollir coses”, diuen.

A Sant Celoni, l’Ajuntament també ha tancat l’accés a l’aigua. “Donat que durant la fase d’emergència no es poden regar els horts aquest any no es cobrarà la taxa corresponent als usuaris”, han avançat fonts municipals. L’Ajuntament ho comunicarà directament als titulars de les parcel·les en els propers dies.

L’Ajuntament de Granollers ha demanat a l’ACA un aclariment sobre els criteris que fixa el decret de sequera del govern respecte als horts urbans i està pendent de rebre resposta. “Estem pendents de si es pot regar amb aigua regenerada o freàtica”, indica Juanma Segovia, regidor de Transició Energètica.

L’espai d’horts del polígon Congost es rega amb aigua regenerada procedent de la depuradora de Granollers i de l’aiguamoll de Can Cabanyes. És la mateixa que es fa servir per a la neteja viària o per regar zones verdes i l’arbrat viari.

També hi ha dos horts urbans en una parcel·la del Lledoner. Aquí, no arriba encara la xarxa d’aigua regenerada de l’Ajuntament. “Ara gastem molt poca aigua perquè hi ha rosada, ha plogut una mica”, expliquen des de l’espai que gestiona La Magrana Vallesana. Ara, hi tenen plantats conreus com pèsols i faves. “La despesa forta d’aigua ve amb els conreus d’estiu. El dubte és saber què passarà llavors”, afegeixen.
En el cas de Montmeló, fonts municipals han concretat que “només es permet regar en els casos de supervivència i es farà amb aigües freàtiques”.

LA PREGUNTA

Anireu aquest any a les manifestacions per la Diada?

En aquesta enquesta han votat 240 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't