Endesa ha acabat recentment els treballs de reforma i millora tecnològica de part de la xarxa elèctrica de mitjana tensió a Cardedeu i Sant Antoni de Vilamajor. L’actuació permet incrementar la qualitat i la continuïtat del servei elèctric a més de 8.000 clients dels dos municipis. Els treballs han suposat una inversió de 157.000 euros, aportats íntegrament per Endesa.
A banda de modernitzar les instal·lacions, l’actuació les deixa preparades per poder absorbir més càrrega i impulsar l’electrificació de la demanda. En concret, s’ha estès una nova escomesa elèctrica subterrània de 25 kV i gairebé un quilòmetre de longitud entre els dos termes municipals.
D’aquesta manera, s’han enllaçat 11 centres de transformació diferents i s’ha creat una anella elèctrica, com s’anomena tècnicament. Això permet que, en cas d’incidència, es pugui donar servei als clients de la zona per vies alternatives. D’aquesta manera, es redueix el temps de reposició del subministrament i, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no cal fer cap interrupció del servei.
La nova estesa de cable ha permès desballestar un petit tram d’una antiga línia aèria que discorria pel mateix indret i que ja havia acabat la seva vida útil.
A banda, Endesa ha reformat tecnològicament un dels centres de transformació anellats de Sant Antoni de Vilamajor: s’hi ha instal·lat una nova cabina d’última tecnologia, amb cel·les encapsulades en un gas de característiques especialment aïllants, que redueix la necessitat de manteniment, ja que s’autoregenera, a diferència de l’oli, que pateix una descomposició gradual. Aquest sistema, a més, té una major capacitat d’extinció en cas que es produís algun incident i és més segur per al personal tècnic que hi treballa.
El centre de tranformació també s’ha dotat amb sistemes de telecomandament: uns dispositius d’actuació remota que permeten controlar i maniobrar la xarxa a distància des del centre de control de la companyia Endesa. Això fa que el temps de resposta sigui molt més ràpid en cas d’una eventual incidència. Segons Endesa, l’automatització permet reduir fins a un 20% el temps d’afectació als clients.
Amb millores com les que s’han fet a la xarxa de Cardedeu i Sant Antoni de Vilamajir, Endesa busca un triple objectiu: absorbir puntes de demanda concretes, cobrir el consum de nous clients i reforçar l’increment de demanda que pugui produir-se en el futur com a conseqüència de l’electrificació de l’economia.
{{ comment.text }}