Caldes acollirà un estudi per determinar si l’aigua termal té efectes positius en pacients amb càncer de mama

L’Hospital de Mar fa una crida per trobar 96 dones que vulguin participar en la investigació

L’Hospital del Mar i l’Ajuntament de Caldes posen en marxa un estudi per determinar els efectes positius que es creu que l’aigua termal pot tenir en dones que hagin patit càncer de mama. Per aquest motiu han posat en marxa un procés per seleccionar 96 dones que vulguin participar en la investigació, en què la meitat farà ús de les instal·lacions de les Termes Victòria per comparar la seva evolució en comparació amb l’altra meitat, que no ho farà.

Es tracta d0una iniciativa semblant a la que ja van dur a terme plegats hospital i consistori amb pacients amb covid persistent, i que van donar uns primers resultats positiu entre els participants. L’estudi arrencarà a principis de 2025 i tindrà una durada de dos anys.

L’estudi pretén avalar la hipòtesi principal de la qual parteix, que l’ús d’aigües termals millora l’estat de les dones que han patit un càncer de mama. Per això, s’escollirà un total de 96 dones, la meitat de les quals gaudiran del tractament termal amb tres sessions per setmana durant un mes, i l’altra meitat que no ho farà, per comparar la seva evolució.

Les dones han de ser menors de 55 anys, diagnosticades amb càncer de mama amb tractament per supressió ovàrica i inhibidors de l’aromatasa. A més, han de tenir efectes secundaris derivats del tractament. “Sobretot parlem de dolors, fatiga, problemes de sequedat vaginal, calors o insomni, tot això comporta un estrès emocional que augmenta l’ansietat, i fa que de vegades no vulguis sortir de casa o no et trobis bé, no estiguis d’ànims”, explica la principal investigadora de l’estudi de l’Hospital del Mar, Natàlia Garcia-Giralt.

Per això, s’ha obert una pàgina web en què les candidates s’hi poden apuntar, per poder-ne fer la tria a principis de 2025, amb la finalitat de sotmetre’s a l’estudi, del qual s’espera que se’n puguin tenir resultats en el termini de dos anys. Una de les candidates és la Neus Llavina, que ha patit dos càncers, el primer quan tenia 44 anys.

“El primer càncer de mama va ser amb una mastectomia, i que va venir acompanyat de tot el tractament posterior, que és el que dona aquests efectes secundaris que aquí es tractaran en aquest programa”, explica. Al cap de 12 anys, però, se li va reproduir el càncer i li van haver d’extirpar un pit.

Dues experiències, diu, diferents: “La segona va arribar amb una edat més gran, amb quimioteràpia, amb pèrdua del cabell, el que suposa aquest tema psicològicament per a les dones, amb els tractaments posteriors, i a més et provoquen una menopàusia”, afegeix.

Aigua termal al servei de la ciència

L’objectiu de l’estudi és posar a disposició de la ciència un recurs com el de l’aigua termal per a investigar els efectes positius en els tractaments de salut, cosa que ja es va fer a les Termes Victòria de Caldes de Montbui amb pacients amb covid persistent. En aquella ocasió, els primers resultats obtinguts van ser positius, amb una millora de l’estat d’ànim i de les dolències per part dels pacients.

“Les aigües termals neixen on neixen, arreu del país, i també intentarem posar en valor el fet que són aigües mineromedicinals, no estem parlant de teràpies alternatives”, destaca l’alcalde de Caldes, Isidre Pineda. “Tant de bo això serveixi perquè algun dia es prescrigui termalisme des del sistema de salut públic i que això, especialment, i és el més important, pugui contribuir a la salut pública”, ha afegit.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't