Els experts alerten de l’impacte que les sequeres persistents poden tenir sobre el tritó del Montseny, una espècie endèmica del massís i que està considerat com un dels vertebrats més amenaçats a Europa. També sobre altres amfibis com la granota roja.
“Amb el patró actual de sequera, moltes de les poblacions actuals de tritó no aguantaran i quedaran molt restringides a uns espais molt concrets”, va apuntar Fèlix Amat, investigador del Museu de Ciències Naturals de Granollers (MCNG) i que va ser un dels descobridors de la nova espècie.
La situació és especialment greu per a una espècie que ja té un àmbit de distribució molt reduït a la conca de la Tordera i que, a més, té una capacitat de desplaçament molt limitada perquè necessita sempre l’aigua.
“La situació és bastant preocupant. Aquest any, no he pogut fer seguiment a la primavera perquè no hi ha aigua als torrents”, va posar d’exemple Fèlix Amat en la xerrada que va fer dijous de la setmana passada a la biblioteca de La Tela per presentar el llibre El tritó del Montseny i els amfibis i rèptils del Parc Natural i la Reserva de la Biosfera que ha escrit juntament amb l’herpetòleg Albert Montori.
Ha estat publicat pel MCNG a partir d’una iniciativa que es va iniciar fa quatre anys. “Quan les sequeres són molt prolongades hi pot haver un nombre d’exemplars que és refugien al subsol que mori”, va apuntar Montori. “Si depèn només dels recursos naturals l’espècie té un futur complicat”, va afegir Amat.
Amb tot, tots dos experts van apuntar elements d’optimisme lligats a la gestió d’aquesta espècie amenaçada que s’ha estat fent des de la seva descoberta i, aquests darrers anys, amb el suport del programa Life de la Unió Europea. “S’han creat noves poblacions i les perspectives són bones”, recordava Montori. “S’està mirant a quines rieres queda aigua en superfície a l’estiu perquè això vol dir que poden ser un bon lloc per introduir-lo”, deia Amat. A banda, van destacar la importància de gestionar les captacions d’aigua per assegurar un cabal als torrents.
Més enllà del tritó del Montseny, el canvi climàtic amenaça altres espècies d’amfibis al massís. S’ha vist ja com la granota verda està perdent poblacions al pla de la Calma. O a la granota roja, que té al Montseny la població situada més al sud de tota la península ibèrica. “No està gaire clar que aquesta espècie pugui sobreviure fins a final de segle”, va dir Montori.
La reducció de les precipitacions perjudica hàbitats que, fins ara, eren bons. “Les poblacions podrien pujar de cota però més amunt no tenen hàbitats disponibles”, va indicar Montori. Si es vol mantenir l’espècie al massís, caldrà intervenir en aquests espais per crear basses que puguin ser utilitzades per la granota roja, va explicar Montori.
{{ comment.text }}