Una exposició recorda El Calderí, el tren que va unir Mollet i Caldes

La mostra es pot visitar durant aquest mes de maig a l’espai cultural de la Torre Folch a Palau-solità i Plegamans

El 9 Nou
26/05/2023
Mollet del Vallès

L’espai cultural de la Torre Folch de Palau-solità i Plegamans (el Vallès Occidental) acull aquest mes de maig l’exposició “30 anys del tren de l’Hostal del Fum”, un recull fotogràfic elaborat per l’Associació Cultural Amics del Ferrocarril del Tren de Palau, informa Roger Rams.

En aquesta mostra s’hi poden veure una cinquantena d’imatges del tren tripulat de Palau, així com dels diferents combois tant de vapor com elèctrics que cada cap de setmana recorren els gairebé quatre quilòmetres de via del Parc de l’Hostal del Fum, i diversos moments històrics d’aquesta coneguda atracció turística.

A banda, però, aquesta exposició dedica un espai central a la memòria del Calderí, l’antic tren que unia Caldes de Montbui amb Mollet, passant per Palau i Santa Perpètua, que va entrar en funcionament l’any 1880, i que va deixar de funcionar el 1939. Josep Guerrero, membre de la junta de l’Associació del Tren de Palau i amant del món del ferrocarril, ha recorregut tot l’Estat espanyol per veure trens, i quan no és a les instal·lacions del tren de Palau, fa maquetes a casa.

Sobre el Calderí, explica que aquest tren, a banda de ser un símbol pels habitants de Caldes i de la seva rodalia, solia tenir una importància cabdal en el desenvolupament de la comarca, ja que a banda de transportar viatgers cap a les fàbriques de Mollet, o fins i tot més enllà, el traçat enllaçava amb l’actual R3. També era utilitzat per importants indústries com en el cas de pedrera del Foment de Caldes, que exportava llambordes extretes de la muntanya del Farell a tot Europa a través de les vies del Calderí.

Un dels objectes que més criden l’atenció en aquesta exposició, és una antiga taquilla de fusta, que es trobava a l’estació de Gallecs, que segons explica Guerrero amb llàstima, és dels pocs vestigis que queden d’aquell temps. Per aconseguir-la, recorda Guerrero, van haver de colar-se a l’estació de nit, just el dia abans que l’enderroquessin.

Diverses veus apunten que alguns particulars amaguen autèntiques relíquies com ara cartells, plaques o fanals, però que malauradament no estan a l’abast del públic i tampoc s’han pogut catalogar mai. Com a apunt curiós també cal mencionar que de les tres locomotores que conformaven la flota del Calderí, l’única que avui dia està localitzada és la de Palau, que és al museu de la mineria a El Entrego, Astúries, fet que posa de relleu el poc interès de les administracions al llarg dels anys per recuperar el patrimoni ferroviari.

En clau de futur no es descarta que s’arribi a estudiar la viabilitat de recuperar aquesta antiga línia de tren que, si estigués operativa en l’actualitat, podria donar servei a gairebé 150.000 persones d’ambdós Vallès.

LA PREGUNTA

En el seu dia a dia utilitza alguna eina d’intel·ligència artificial?

En aquesta enquesta han votat 96 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't