Familiars d’alumnes de l’escola d’educació especial Montserrat Montero, de Granollers, han tornat a denunciar la manca de places per als seus fills i filles un cop els arriba el moment de deixar l’escola. La queixa i la reclamació la van fer evident el cap de setmana passat, durant la celebració dels Special Olympics, en els quals van participar 22 atletes de l’escola.
En els diversos actes, des de la inauguració a la clausura, familiars i alumnes van lluir samarretes on es podia llegir “No tinc futur”, per la part del davant i “No hi ha dret”, per la del darrere. També van fer una pancarta que van portar diumenge, durant la caminada inclusiva de clausura entre la Porxada i el Palau d’Esports. Una pancarta que deia “Quan acabi l’escola, no tinc plaça enlloc” i “Quin és el meu futur? On són els meus drets?”.
Durant la cloenda dels jocs, van expressar la queixa al president, Pere Aragonès, que els va dir que ja en tenia coneixement. Anteriorment, durant la presentació, també ho van exposar al conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i dimarts d’aquesta setmana, un grup de pares i mares han mantingut una trobada amb la directora d’Autonomia i Discapacitat del Departament.
No és la primera vegada que familiars de nois i noies amb discapacitat intel·lectual es queixen de la manca de places en centres especialitzats quan acaben l’escola. Aquesta setmana, han denunciat que, tot i que la Fundació Viver de Bell-lloc, de Cardedeu, té a punt un centre per oferir un Servei de Teràpia Ocupacional (STO) des de fa dos anys i amb 16 places de capacitat, no l’ha pogut posar en marxa perquè està pendent d’obtenir la concertació de les places amb Drets Socials.
En aquest sentit, aquesta setmana, el gerent de Viver de Bell-lloc, Carles Sopeña, expressava la seva esperança que la situació es pugui desbloquejar en les properes setmanes i apunta que la fundació té, actualment, 18 famílies que s’esperen per accedir a una plaça. De fet, hi ha una entrevista concertada amb el secretari general del Departament divendres de la setmana entrant.
El Servei de Teràpia Ocupacional és un recurs alternatiu per a persones que no tenen capacitat laboral però poden fer activitats vinculades a l’entorn comunitari.
Obertura de la residència
D’altra banda, la Fundació Viver de Bell-lloc ha obert recentment la nova residència Lluïsa Oller per a persones amb discapacitat intel·lectual, amb 12 places, que estava enllestida des de l’any 2019, però que tampoc s’havia pogut posar en marxa fins ara perquè no s’havien concertat les places amb Drets Socials.
{{ comment.text }}