El Consorci Besòs Tordera ha aconseguit poc més d’un milió d’euros dels fons europeus Next Generation que s’invertiran en accions per incrementar la producció de biogàs a les depuradores d’aigües residuals de Granollers, Sant Celoni i Castellar del Vallès.
Són recursos assignats per l’Institut per a la Diversificació i Estalvi d’Energia (IDAE) de la primera convocatòria oberta per a projectes singulars en instal·lacions de biogàs. S’havien presentat 136 propostes i se n’han subvencionat 75.
L’actuació principal es farà a l’EDAR Granollers, que rebrà uns 860.000 euros dels fons europeus. El projecte presentat permetrà que aquesta depuradora rebi fangs procedents d’altres instal·lacions més petites que no estan equipades amb sistemes de digestió anaeròbica. Per fer-ho, es preveu la instal·lació d’una plataforma de recollida i rehidratació dels fangs. Això permetrà incrementar la producció de biogàs i, per tant, la cogeneració d’energia elèctrica per a l’autoconsum.
La major producció de biogàs també beneficiarà el projecte BioVO, que s’impulsa amb el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental. La nova planta que s’està construint permetrà convertir el biogàs en biometà, un gas d’origen renovable que s’injectarà a la xarxa de gas natural per al consum domèstic o industrial.
En el cas de les depuradores situades a Sant Celoni i Castellar del Vallès, els fons Next Generation (70.414 i 105.570 euros respectivament) permetran posar-hi en funcionament processos de digestió anaeròbia.
El projecte inclou instal·lar un digestor i un motor de cogeneració a les dues EDAR. Permetran, generar biogàs a partir de les restes de fangs. Aquest biogàs es transformarà en energia elèctrica. Fins ara, els fangs d’aquestes depuradores eren destinats a processos de compostatge.
{{ comment.text }}