Sant Feliu es troba immers en un procés participatiu per decidir el futur del Casal Codinenc. Es tracta d’un equipament cultural situat al mig del poble que es va començar a construir ara fa 50 anys i que mai no s’ha acabat, segons informa Roger Rams.
L’edifici és propietat del bisbat de Vic, que ara ha ofert la possibilitat de vendre’l a un preu que s’ha establert en uns 100.000 euros negociables. L’Ajuntament ha posat en marxa una consulta ciutadana on es planteja una possible compra per part del consistori, amb l’objectiu que passi a ser un equipament cultural a disposició de les entitats que en vulguin fer ús.
Actualment, el Casal és gestionat per una entitat que porta el mateix nom, i en fan ús tres entitats del municipi: el grup de teatre Deixalles 81, el Museu del Rellotge i l’entitat Poca Gana.
Un dels principals motius que ha portat a la celebració d’aquest procés participatiu és que l’edifici s’ha d’acabar i adaptar a la normativa actual per tal que es pugui obrir al públic. El cost d’aquesta actuació, segons apunten des de l’entitat i el consistori, està estimat en 1,1 milions, “una xifra inassumible per l’actual entitat Casal Codinenc”. “Només es podrà assumir amb la col·laboració de l’administració”, diu Josep Canet, secretari de l’entitat.
Per fer aquesta important inversió, l’Ajuntament planteja fer els treballs en dues fases, una primera estimada en uns 550.000 euros que inclouria la compra al bisbat i una primera fase d’adequació. A la segona fase, prevista a més llarg termini, es finalitzaria la remodelació de l’espai.
Segons explica la regidora de Participació, Queralt Viñals, “en cas que es fes una compra per part del consistori, caldria buscar finançament extern” per finançar l’operació. “Ara mateix tenim capacitat per endeutar-nos, i per tant podríem explorar vies per aconseguir els diners”, diu.
Votació en marxa fins diumenge
El procés participatiu es va engegar el passat 15 de novembre amb una xerrada oberta a la ciutadania i es va allargar fins dijous passat. Durant aquest temps, s’han estat fent portes obertes al Casal, i s’ha habilitat un formulari telemàtic a través del qual es formula la següent pregunta: “Què en penses, del futur de l’edifici del Casal Cultural Codinenc i la seva possible adquisició?”
Un altre dels punts que ja s’ha dut a terme és una sessió de debat destinada a les entitats, on s’ha abordat quina ha de ser la governança de l’equipament en cas que passés a ser de domini públic. Una vintena d’entitats del poble, sobretot les culturals, van explorar algunes de les vies que s’han previst: que la gestió sigui 100% municipal, que s’hi constitueixi un patronat, o bé que tingui un format d’Ateneu, acollint diverses entitats, l’opció que han manifestat com a preferent des de l’actual entitat gestora.
Tot plegat culminarà el proper diumenge, dia en el qual es tancaran les votacions telemàtiques. Un dia abans, el dissabte, se celebrarà una votació presencial a la biblioteca. Un cop se sàpiguen els resultats, l’Ajuntament els farà públics els dies següents. A partir d’aquest punt, i fent una anàlisi dels resultats, de cara a 2025 s’iniciaran els tràmits per desbloquejar el futur del Casal Cultural Codinenc.
{{ comment.text }}