L’Ajuntament de Granollers avança els treballs de naturalització de la llera del riu Congost en un tram d’uns 600 metres de riu entre la passera de vianants del carrer Joan Camps i Giró i el pont del carrer Prat de la Riba. Maquinària pesant actua aquests dies per fer les feines previstes a l’interior de la llera, on va va començar a treballar l’octubre passat. La intervenció ha de quedar enllestida al març per no perjudicar el període de nidificació de les aus en un espai que forma part de la xarxa Natura 2000.
La retirada de l’actual escullera enterrada a la part central de la llera que fa que l’aigua tingui sempre una traçat rectilini. En aquest cas, es retira l’escullera existent i es desplaça de manera que l’àmbit central de la llera passa dels 20 metres actuals a 41. Per fer-ho, s’obren dues noves rases i es col·loquen els blocs de pedra que es treuen de l’antiga escullera i se n’hi afegeixen de noves. A més, s’hi posen estaques que permetran el creixement de vegetació que, amb les arrels, relligarà els blocs de pedra. Totes les noves estructures quedaran enterrades i no seran visibles.
Amb la llera central ampliada a 41 metres d’amplada, el riu podrà tenir dinàmiques més naturals: fent meandres i generant espais diversos que afavoriran la biodiversitat. Els processos naturals del riu amb les avingudes futures propiciaran l’aparició d’aquests espais.
A banda, es retiren estructures horitzontals que hi ha a la llera en aquest tram i que generen alguns petits salts d’aigua.
Les intervencions a la llera lligades al projecte per a la integració del parc del Congost i del riu també actuen en un tram de 240 metres del mur del marge esquerre del Congost. La part superior del mur s’ha escapçat però es manté la soterrada que protegeix infraestructures com els col·lectors d’aigües residuals que passen pels marges del riu. A banda, el mur es protegeix amb una nova escullera soterrada que en protegirà la base i evitarà que es continuï descalçant per sota. També es farà un talús amb vegetació amb el mateix objectiu i que ajudarà a connectar la llera amb el parc.
Tanca permeable per la fauna però no per al senglar
En el tram de 240 metres del marge esquerre del Congost on s’ha retirat la part superior del riu es col·locarà una nova tanca formada per pals de fusta que estaran separats set centímetres. Això permetrà que sigui permeable per animals de tamany petit però impedirà l’accés de senglars des de la llera cap a la ciutat. De la mateixa manera, també impedirà que gossos baixin des de la zona del passeig cap a la llera.
A l’entorn del camp de futbol de Primer de Maig, es fa un talús vegetal de 72 centímetres d’alçada amb l’objectiu de protegir l’equipament en cas d’una crescuda del riu corresponent al període de retorn de 50 anys.
Les accions tenen el vist-i-plau de l’Agència Catalana de l’Aigua i mantenen i, fins i tot, milloren la seguretat en cas de crescudes del riu. En cas de crescuda, l’espai del parc del Congost podrà inundar-se i, per tant, reduir el risc d’inundació als sectors industrials del marge dret i als municipis situats aigües avall.
El projecte inclou la construcció de grans escocells i de quatre grans sistemes urbans de drenatge pensats per absorbir cap al subsol l’aigua de la pluja. En cas de crescuda del riu cap al parc, també en facilitarien l’absorció.
Les actuacios formen part del projecte Connecta Congost Natura que té finançament de la Unió Europea. La primera fase de les obres va començar al maig de 2024 amb les actuacions a l’entorn del parc del Congost. S’ha aixecat tot el paviment del passeig Fluvial amb l’objectiu de renaturalitzar l’espai eliminant la presèmncia de vehicles. Aquesta tardor també s’ha començat a actuar a la plaça Sant Tomàs d’Aquino.
El projecte, que es finança amb fons europeus, té una tercera fase que naturalitzarà carrers de l’entorn de Primer de Maig i del barri dels Instituts i crearà un eix verd a través del carrer de les Tres Torres i el carrer Emili Botey, que travessarà la ciutat d’oest a est pel costat sud.
{{ comment.text }}