Granollers detecta la plaga de l’escarabat vespa en una morera de la plaça Maluquer i Salvador

Aquest insecte es va detectar per primer cop a Catalunya fa una desena d’anys i s’ha estès per diversos municipis del Vallès Occidental

El 9 Nou
21/01/2023
Granollers

L’Ajuntament de Granollers va tallar aquest dilluns la morera que hi havia a la plaça Maluquer i Salvador –davant de la farmàcia Arimany–, on s’hi havia detectat la presència de l’escarabat vespa (Xylotrechus chinensis), considerat una plaga que afecta aquesta espècie d’arbres i que està provocada per aquest insecte procedent del nord-est d’Àsia (la Xina, Corea, el Japó i Taiwan).

L’escarabat vespa podria haver arribat a Catalunya l’any 2012 a l’interior de palets de fusta. S’ha estès per diversos municipis del Vallès Occidental. Mai fins ara, però, s’havia localitzat a Granollers. La tallada es va fer seguint els protocols de la Generalitat per evitar l’expansió d’aquest insecte. Les restes de fusta es van cremar. A l’espai que ha quedat buit, ja s’hi ha plantat un til·ler.

La detecció de l’escarabat vespa a la morera de la plaça Maluquer i Salvador s’ha fet durant la campanya de poda d’aquest hivern. “Estàvem molt atents perquè era possible que arribés”, explica Albert Camps, regidor de Medi Ambient. Per ara, no s’ha trobar en cap altra morera del centenar que hi ha plantades en carrers i places de la ciutat. Tampoc en altres espècies d’arbres que són susceptibles de ser atacades per l’escarabat vespa: pruneres, pomeres o pereres de jardí –sense fruit– que sumen uns 700 exemplars en total en carrers de la ciutat.

L’afectació de la plaga a la morera de la plaça Maluquer i Salvador era important perquè els escarabats ja havien barrinat –obert galeries– en quatre de les cinc branques de l’arbre. També al tronc principal, que, a més, s’ha vist que estava afectat per fongs, una situació habitual a les moreres més velles i que deriva de les podes severes. Les larves s’alimenten de la part externa viva dels troncs i branques i interrompen el flux de la saba.

“En una fase inicial, quan encara no ha barrinat es pot mirar de fer un tractament amb insecticides però, quan està tant estès, s’ha de tallar l’arbre”, comenta Camps. La plaga afecta especialment les moreres més velles, que estan més debilitades perquè l’insecte té més capacitat per desenvolupar-s’hi.

En la retirada de l’arbre, també hi ha un factor de seguretat perquè l’acció de l’escarabat va debilitant l’estructura fins al punt de poder fer caure branques o part de l’estructura. “Gestionar l’arbrat vol dir plantar-ne però també retirar aquells arbres que no estan en condicions”, apunta Camps. En els darrers anys, també s’han anat modificant els criteris de poda. “Ara podem gairebé més a l’estiu que a l’hivern”, indica el regidor. No es practiquen podes severes i es busca mantenir l’estructura de l’arbre.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 202 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't